Цукровий буряк: від сівби – до збирання №5

Цукровий буряк: від сівби – до збирання. В АФ «Колос» вже зібрали хороший врожай Сезон збирання цукрового буряку буде ще тривати в Україні два місяці, але в деяких господарствах цей відповідальний момент вже завершено. Зокрема в агрофірмі «Колос», яка є учасником спільного проекту журналу «АгроЕліта» та компанії «Сесвандерхаве» під назвою «Цукровий буряк: від сівби – до збирання». Даний матеріал присвячений свіжім результатам та враженням від отримання врожаю солодкого кореня. Нагадаємо, що агрофірма, яка господарює на території Сквирського району Київської області, 2017 року вирощувала 4 гібриди на площі 204 га, а саме Предатор, Пітон, Вапіті і Бакара. І результатом можуть пишатись: агрофірма отримала середній врожай цукрового буряку 64 тонни з гектару. За рахунок яких агрономічних заходів це вдалося, дізнаємось в інтерв’ю з Олександром Паламарчуком, головним агрономом АФ «Колос». Головна складність цього року у регіоні – критична недостатність опадів. «Від посіву до збирання випало 105 мм опадів, – жаліється Олександр. – Мало – це не то слово. З них 35 мм випало в серпні, і цьому ми дуже раділи, адже пересохлий буряк трохи «підбадьорився» за рахунок них». - Якщо буде і в подальші роки продовжуватись посушлива тенденція, що плануєте робити? - Ми це вже не один рік робимо – працюємо над зберіганням вологи. Найважливіший момент – зберегти накопичену в ґрунті за осінньо-зимовий період вологу, для цього треба правильно підготувати ґрунт, ми робимо глибоке щільнування. А потім навесні – ранній посів. Це і є весь секрет. - Останнього разу ми були у вас в гостях в липні. Ви робили ще якісь заходи в серпні, здійснювали моніторинг наростання врожаю коренеплодів перед збиранням? - В липні та серпні вже ніякого підживлення та захисту не робили, буряк дозрівав. В серпні робили аналіз цукристості, вона була нижче на 1% ніж під час збирання. - А що взагалі, на ваш погляд, впливає на формування цукристості? - Всі фактори впливають. І обробіток ґрунту, і система удобрення, і система захисту. Деякі аграрії стверджують, що значне збільшення відсотка цукристості дає внесення певних мікроелементів в кінці серпня. Але такий захід доцільно робити тим, хто має тисячі гектарів цукрового буряку та власний цукровий завод, а таким господарствам, як ми, хто вирощує декілька сотень гектарів цієї культури, це взагалі не вигідно. Але у нас і так вийшла непогана цукристість – 17,5%. - Розкажіть про процес збирання цукрового буряку. Ви досить рано впоралися! - Збирання ми спочатку планували на кінець вересня, а потім цукровий завод нам поставив певні умови, через які довелося почати збирання 10-го числа. Провели його ми на нашій площі 204 га за 5 діб. При збиранні використовували два комбайни Holmer, один з яких наш, а другий наймали. Буряк був зрілий, але краще було б ще почекати до кінця вересня як мінімум. Не дивлячись на ранні строки збирання, всі коренеплоди були добре сформовані, правильної форми. Хоча, якщо почекали б до кінця вересня, результат був би кращим. Через те, що ґрунт пересохлий, процес збирання виявився складним. Ми навіть викликали спеціалістів, щоб налаштувати комбайни належним чином. Можемо похвалитись тим, що забрудненість цукрових буряків після збирання склала 6%, це дуже хороший показник, навіть 8-9% добрим показником вважається. Це вдалося завдяки якісному збиранню, оптимальному зрізу гички, відсутності бур’янів та якісній роботі накопичувача-перевантажувача Ropa. - Як у вас організована логістика, чи задоволені нею? - Ми співпрацюємо з Шамраївським цукровим заводом, він знаходиться на відстані 14 км від нашого господарства. Завод забирає наші буряки власним вантажним транспортом, так що проблем з цим не маємо. - Зазначте результати збирання цукрових буряків-2017. - За результатами збирання середня врожайність у нас вийшла 64 т/га, цукристість 17,5%. Якщо говорити окремо по гібридах, то Вапіті дав найвищий врожай – 71 т/га та найвищу цукристість – 18,2%. Поле з цим гібридом було трохи зріджене шкідником, однак на ньому була найбільш сприятлива густота розміщення рослин. Але насправді об’єктивно порівняти якість різних гібридів на товарних посівах фактично було надзвичайно важко, тому що на кожному полі свої специфічні умови, які мають великий вплив. Втім, Вапіті вирішили точно сіяти на наступний рік, а от Предатор в наших умовах у цьому році мав деякі проблеми (церкоспороз та проблемне викопування). - Чому вам вдалося досягти такої хорошої врожайності, як вважаєте? - Є ключові, сприятливі для цього складові. По-перше, якісна система обробітку ґрунту, як я вже зазначав, ми працюємо на зберігання вологи. По-друге, гібриди цукрового буряку з великим потенціалом – у Sesvanderhave ми впевнюємося все більше і більше, з кожним роком. По-третє, майже досконала система захисту – у нас немає серйозних проблем ні з бур’янами, ні з хворобами, ні з шкідниками, відповідно, буряк росте собі без суттєвих перешкод. По-четверте, ми все робимо швидко та вчасно – завдяки професіоналізму і невеликій кількості площ. - Виходить, що вам не треба змінювати та коригувати технології, ви своєю роботою задоволені? - Деякі нюанси все ж таки потребують коригування, наприклад, ми наступного року плануємо розширити спектр засобів захисту, окрім препаратів ADAMA використовувати ще й Syngenta, BASF – треба ефективніше боротися з лободою. Але в цілому так, ми вже пройшли шлях пошуку та відпрацювання своїх технологій, і на сьогодні бачимо, що наша багаторічна праця дає свій результат. Примітка для читачів: цьогорічний проект «Цукровий буряк: від сівби – до збирання» на цій статті не закінчується, у наступному номері ми підведемо загальні підсумки сезону вирощування цукрового буряку-2017 не тільки в АФ «Колос», а й загалом в інших господарствах України, надамо коментарі насіннєвих експертів та поділимося корисними прогнозами для буряківників на наступний рік.

Тетяна Бєлінська. 

Стаття люб’язно надана журналом “АгроЕліта»
Найновіші, стійкі до хвороб сорти яблук!
Сахарная свекла: от посева – до уборки №2
Торфяные субстраты Klasmann-Deilmann (Germany)