Агротехніка вирощування розсади Тютюну

Що необхідно знати тютюноводам при закладанні парників та вирощуванні розсади? П
ерш за все, визначити розмір розсадника, що залежить від посівної площі тютюну в господарстві з 1м2 розсадника на біопаливі виходить 2500 рослин тютюну придатних для садіння.
На кожні 0,1га площі тютюну відводять не менше 5-7 м2 корисної площі парників, разом з 15-20% страхового фонду. Розсадники розміщують на ділянках, що протягом дня добре прогріваються сонцем та захищені від холодних вітрів.
Поживну суміш готують з перегною, піску та дернової землі.
Компоненти пересівають через решета з відверстиями 1-1,5 см.

Добрим питним середовищем є суміш, що складається з 50% перегною, 25% дернової структурної землі і 25% піску. Можна використовувати і таку суміш: перегній – 25%, земля – 50%, пісок – 25.
Найкращим біопаливом є кінський гній, але можна використовувати і гній великої рогатої худоби, додаючи до нього для кращого розігріву соломи або сухого листя.
За 10-15 днів до використання суміш перемішують, увлажнюють і складають у бурти для розігріву.
Для підготовки парників до посіву на дно котловану кладуть шар соломи товщиною 10 см, а тоді укладають гній. Середину котловану утрамбовують трохи щільніше, бо вона більше розігрівається і буде осідати.
Товщина зігрівальної кулі повинна становити 35-40 см. Заповнення парники вкривають рамами і утеплюють плівкою. Через 2-3 дні, коли гній розігріється і осяде, його злегка утрамбовують, а западини заповнюють свіжим. Правильно укладене та утрамбоване біопаливо «пружинити» під ногами, а не лежить твердим пластом.
Після закінчення завантаження, біопаливо зверху присипають розмеленим известняком або золомом і насипають кулю звичайної розпушеної землі завтовшки 6-10 см.
Через день, коли земля прогріється, насипають поживну суміш завтовшки 10 см, зберігаючи середину парника випуклою. Розсадники до висіву насіння готові, коли питна суміш на глибині 3-10 см прогріється до 100 С. Висівати насіння потрібно в перших числах березня. Перед посівом поверхню парників старанно вирівнюють, злегка ущільнюють дощаною трамбівкою та поливають водою (20-250 С) до повного насичення. Насіння тютюну змішують із сухим піском і висівають. З метою рівномірного висіву насіння ділять на 2-3 рівні частини і висівають по всій площі. Надмірно густий висів приведе до того, що розсада буде слаборозвиненою, погано приживається в полі і сприятиме поширенню хвороб.
До фази «хрестик» (перша пара справжніх листочків) розсаду поливають невеликими порціями теплої води.
До фази «вушок» (4-5 справжніх листочків) розсаду поливають один раз утром або увечері.
З фази «вушок» поливають через день-два, допускаючи незначне підсушування поживної суміші.
Розчин для підживлення готують з пташиного посліду або мінеральних добрив. Для виготовлення розчину з мінеральних удобрень в 10 літрах води розчиняють 20-30 г. аміачної селітри, 50-60 г суперфосфату гранульованого, 40-50 г сірчано-кислого калію і поливають ним до 5м 2 розсадника.
Перше підживлення у фазі «хрестика» половинною дозою. Інше у фазі «вушок» повною дозою, а третє через 7 днів після іншого.

Після шкірного підживлення розсаду поливають водою, щоб змити з листочків удобрення. Для підживлення розсади розчином пташиного посліду одне відро його заливають трьома відрами теплої води і ставлять у тепле місце для бродіння. На одне відро розчину, що перебродів дають 7 ведер води, переміщують і проціджують. Присипки роблять поживною сумішшю після проростання і до висадки розсади 3-4 рази. За 10-12 днів до висадки розсади в полі припиняють підживлення та зменшують полив. За 2-3 дні їх зовсім припиняють. На початку рами відкривають тільки на день, а потім, якщо немає заморозків, то залишають відкритими і на ніч. Придатна для садіння розсада повинна мати добре розвинену кореневу систему і 5-6 справжніх листочків. За 2-3 години до вибирання розсаду добре поливають. Вибирають ранком по одному рослині і складають у ящики, прикриваючи розсаду влажними матами. Висаджувати того ж дня. При підвищеній вологості, недостатньому провітрюванні та загущених посівах розсада може заразитися розсадною (стеблевою) або кореневою гнилью. Характерні ознаки хвороб: розсада в нижній частині стебла буріє, корінчики загнивають, рослина в'яне. При появі даних ознак необхідно покращити вентиляцію парників. Хворі рослини виривати з парників і закопувати в землю, а уражені місця залити 3-х процентним розчином мідного купоросу або фундазолом з.п. 0, 2% суспензія 1л2 на 1м2 парника. Остаток розсади обприскати 1% розчином бордоської рідини.
Після обприскування поливати не раніше як за 24 години. Перед висаджуванням розсади у відкритий ґрунт, за високої чисельності ґрунтових шкідників (личинки коваликів, пластинчастоусих, чорниші, капустянка, особливо, підгризаючі совки, корені розсади замочують у 0,2% розчині інсектициду Актора 25 WG, в. г., на -90-120 хв. За три дні до висадки в полі розсаду слід обробити- ти 0,1-0,15% розчином Бі-58 нового, тобто (1 л робочого розчину на м2).

Олег Гаврилюк

Актуальні аспекти захисту городу, саду та газону
Торфяные субстраты Klasmann-Deilmann (Germany)
Сладкая выгода для производителей гороха