Ріпак 2 кг (на сидерати)

163962_ua 163962_ua 80 за 1 упаковку76 10


World of Seeds
Виробник World of SeedsКолір ЗеленийУпаковка Вагові
Однорічна рослина сімейства хрестоцвітих.

Зелене добриво (сидерат), кормова та медоносна культура.

Цінується за здатність швидко відростати і нарощувати велику (найбільшу серед хрестоцвітих сидератів) зелену масу в холодні осінні та весняні періоди. Найбільш підходящий для сидерації озимий ріпак. Посіяний наприкінці літа, за осінь та весну він нарощує багато зелені, яка зрізається під розсаду томатів, перцю, баклажанів та ін. Однак озимий ріпак найбільш вимогливий серед хрестоцвітих сидератів до умов вирощування.

Зелене добриво. Після розкладання у ґрунті біомаса ріпаку стає легкозасвоюваним добривом, а ґрунт поповнюється органікою, гумусом. Збагачує грунт органічною речовиною, фосфором та сіркою. Ріпак значно поступається бобовим сидератам за вмістом азоту. Ефективно поглинає поживні елементи з верхніх шарів ґрунту, запобігаючи їх вимиванню в підґрунтя.

Грунтоутворювальні та ґрунтозахисні якості. Має глибоку та розгалужену кореневу систему, яка розпушує та структурує ґрунт, підвищує його повітро- та вологоємність. Захищає ґрунт від водної та вітрової ерозії. Озимий ріпак затримує сніг, сприяє меншому промерзанню ґрунтів, більшому накопиченню вологи. Суцільний посів ріпаку на багатих ґрунтах з високим вмістом азоту сприяє зв'язуванню нітратів та зниженню їх вимивання у ґрунтові води.

Фітосанітарні якості. Активно оздоровлює ґрунти. Наявність у всіх частинах ріпаку ефірних масел служить профілактичним засобом від накопичення шкідників (дротяника) та хвороб (ризоктоніозу, парші картоплі). Покращує умови життєдіяльності хробаків та ґрунтових мікроорганізмів, при розкладанні служить їм кормом. Це у свою чергу призводить до зменшення захворювань рослин та підвищення їх урожайності. При сівбі в окультурені ґрунти пригнічує розвиток бур'янів.

Кормова культура. Зелена маса ріпаку - високоживильний корм, що легко перетравлюється. Містить у 2 рази більше протеїну, ніж зелена маса кукурудзи або соняшника та багато мінеральних речовин. Може бути першою та останньою культурою в зеленому конвеєрі. Недолік – у наявності токсичних глюкозидів та ерукової кислоти, кількість яких збільшується у міру старіння рослини. Тому скошують на зелений корм та силос до цвітіння і дають тваринам у суміші з іншими кормами, не більше 20-30 кг на добу на одну корову. Після подрібнення краще використовувати протягом години, так як маса самозігрівається і смакові якості падають.

Медоносна культура. Хороший медонос.

Вирощування. Озимий ріпак (сидерат чи корм) вирощують як попередник розсадних культур. При весняному сівбі зелену масу нарощує, але не цвіте. Ярий дозріває до укосной зрілості на місяць пізніше, зате менш вибагливий до умов вирощування. За сезон можна встигнути виростити ріпак і зрізати його 2-3 рази, тим самим забезпечивши землю живильними речовинами та мікроелементами, а також забезпечивши високу мікробіологічну активність ґрунтів.

Грунти. Високі врожаї збирають на добре окультурених чорноземах і сірих підзолистих ґрунтах, добре дренованих, незамокають, з нейтральною реакцією. Добре виростає на удобрених супіщаних та суглинистих. Погано росте на збіднених ґрунтах із кислою реакцією. Не підходять важкі ґрунти, із застоєм води, солонцюваті, легкі піщані. Ярий росте і на окультурених торфовищах.

Вологість. Вологолюбний. Але не переносить замокання. Ярий ріпак більш посухостійкий.

Температура. Щодо холодостійкий, проте озимий ріпак недостатньо зимостійкий. Гине від утворення крижаних кірок біля кореневої шийки при ранньовесняних відлигах.

Освітленість. Менш вимогливий, ніж гірчиця та редька олійна.

Посів. У Центральних та Західних районах озимий ріпак сіють у 2-й декаді серпня. У Південних – у 3-й декаді серпня. При більш пізніх термінах може погано перезимувати, а за більш ранніх - випріти під снігом. На зиму має увійти висотою 25 см, з 6-8 листками. Ярий ріпак висівають з кінця березня до серпня і зрізають до цвітіння або скошують на компост. Ранні посіви врожайніші. Сіють і влітку. На зелений корм та добрива сіють 150 г на сотку (ширина міжрядь 15 см). При сівбі вручну або сівбі влітку ярого ріпаку - 200 г на сотку. Глибина 2-3 см. Ґрунт прикочують. На насіння та для медозбору сіють із шириною міжрядь 30-45 см.

Зрізання. За 1-1,5 місяці ріпак зростає до 20-30 см. Після цього його підрізають плоскорізом Фокіна або культиватором, попередньо поливаючи розчином ЕМ-препаратів. Обробка ЕМ-препаратом прискорює процеси ферментації та створює сприятливі мікробіологічні умови, що призводять до збагачення ґрунтів поживними речовинами та мікроелементами.

Увага! Процеси розкладання залишків рослин, гумифікації проходять лише за наявності вологи у грунті. Тому сидерація без додаткового зрошення ефективна лише в умовах Полісся та Західної України, на Півдні – лише при зрошенні, у центральних районах потребує поливів під час посух.
447