ЩО ТАКЕ НІТРОАММОФОСКА

Нітроамофоска

Комплексне добриво, яке забезпечує життєдіяльність рослин на будь-якій стадії їх розвитку, що відрізняється високою ефективністю та швидкодією – так можна коротко охарактеризувати популярну серед досвідчених дачників та садівників нітроамофоску. Вона має вигляд гранул, що складаються з трьох компонентів - азоту (N), калію (K) і фосфору (P). Ці поживні елементи з'єднуються за так званою формулою NPK. Одним з найбільш поширених добрив подібного типу вважається азофоска, але це два абсолютно різні продукти. У чому різниця та які ще трикомпонентні склади можна знайти на ринку комплексних добрив, розкажемо нижче.

Загальні відомості та склад

У промисловому землеробстві нітроамофоску ось уже понад 40 років вважається незамінним добривом. Його склад весь цей час залишався незмінним. Калій у поєднанні з легкодоступною сполукою азоту та фосфору (трьох видів) забезпечують високу ефективність застосування даного добрива у догляді за будь-якими рослинами. Останній хімічний елемент міститься в нітроамофоску у вигляді монокальційфосфату (основна речовина), розчинного у воді фосфату аммонію та дикальційфосфату. Відмінна растфоримость фосфору в азотної кислоті сприяє переходу елемента з інертного складу найбільш сприятливу для підживлення рослин форму. Саме завдяки цьому, нітроамофоска має високий ступінь швидкодії.

Досвід аграріїв різних країн доводить, що кліматичні умови та будь-які інші фактори не впливають на рівень ефективності даного добрива. Воно сприймається усіма видами сільгосп культур однаково добре, підвищує їхню врожайність. Вносити нітроамофоску можна в ґрунт будь-якого типу.

У рідкому вигляді добриво використовується для позакореневого підживлення садових та городніх культур. Концентрація поживних речовин на одну одиницю об'єму в нітроамофоску дуже висока, що дозволяє заощадити час і гроші на догляд за рослинами. При мінімальних зусиллях і витратах ви удобрюєте більш значну площу посадок, ніж у разі використання будь-яких інших мінеральних добрив. значно меншою мірою, ніж прості (монокомпонентні) добрива.
При цьому врожайність культур підвищується на 30-70% (значення варіюються залежно від виду та групи рослин). Цьому сприяє висока концентрованість частки діючої речовини (понад 30% загальної маси).
Наступна важлива перевага нітроамофоски - хороша водорозчинність.
У процесі тривалого зберігання до закінчення гарантійного терміну, гранули даної речовини не злипаються, зберігається 100-відсоткова розсипчастість. І остання важлива перевага нітроамофоски – універсальність.
Повторимося, що в одній гранулі цього добрива містяться відразу всі необхідні рослинам елементи живлення. 

Як було зазначено вище, основні компоненти даного добрива, незалежно від марки, постійні – змінюватися може лише їх співвідношення. Так, були створені різні види нітроамофоски, кожен з яких найбільш ефективний для використання в ґрунті того чи іншого типу. Універсальною вважається формула NPK 16:16:16. Поживні елементи в добривах цієї марки містяться в рівних пропорціях (по 16%). Таким чином, загальна частка азоту, калію та засвоюваних фосфатів тут дорівнює 48% від загальної маси речовини. Спектр застосування такої нітроамофоски досить широкий – вона ефективна як для передпосівного, так і для післяпосівного добрива, сприятливо впливає на всі види рослин. Середній вміст всіх трьох поживних елементів (NPK) різних марках нітроамофоски становить близько 51%. Всі компоненти водорозчинні і тому легко засвоюються рослинами.
Докладніше про інші види нітроамофоски та відповідні типи ґрунту читайте в інших наших матеріалах.

Застосування добрива: особливості, правила та норми внесення
Дослідні дачники знають, що найважливішим критерієм вибору добрива є не так особливості вирощування тих чи інших культур, як тип ґрунту, в який посаджені рослини. Найбільш популярна, універсальна марка нітроамофоски максимально ефективна в зрошуваних сіро- і чорноземах. Як основне добрива її рекомендується застосовувати восени або навесні. Перша пора року актуальна для чорноземних гнилистих ґрунтів (з важким гранулометричним складом), друга – для піщаних (з легким гранулометричним складом). Що стосується дозування нітроамофоски, її застосування в недостатніх кількостях призведе до нестачі поживних елементів, а це може спричинити пізнє дозрівання врожаю, погіршення його якості. Водночас, надлишок добрива може спровокувати загибель всіх посівів.

Норми внесення нітроамофоски залежать від багатьох факторів. До основних з них належать такі:

  • вид рослини;
  • склад грунту;
  • полив та інші супутні процедури для догляду за врожаєм.

Фахівці в галузі агрономії, ґрунтуючись на багаторічному досвіді утримання різних сільгосп культур, вивели усереднені значення норм внесення даного добрива (таб. 1, таб. 2.

табл. 1

табл. 2

Важливо пам'ятати, що нітроамофоска відноситься до категорії небезпечних речовин, тому необхідно уникати її нагрівання. Добриво зберігають у прохолодних приміщеннях (з бетону чи цегли), температура всередині яких не перевищує 30 градусів за Цельсієм, а максимальна вологість повітря – 50%. Крім того, рекомендується тримати її окремо від інших добрив, щоб не допустити виникнення непередбачуваної хімічної реакції. Нагрівальні прилади, а також відкритий вогонь у приміщенні, де зберігається нітроамофоска, використовувати категорично заборонено.

Не менш важливо дотримуватися термінів зберігання добрива. Через 6 місяців з дати виробництва, нітроамофоска втрачає свої корисні властивості. Це, у свою чергу, сприяє збільшенню її пожежо- та вибухонебезпечності.

Застосування в садівництві
Деякі садівники переконані, що використовувати нітроамофоску для підживлення садових насаджень небезпечно. Це хибна думка, і виникає вона через те, що дане добриво містить нітрати. Але дослідні рослинники знають, що ці речовини входять до складу практично всіх добрив, навіть органічних. Важливо знати як правильно поводитися з нітроамофоскою в саду, тільки й усього. Якщо припинити внесення добрива до завершення вегетації рослин, нітратний залишок не перевищить норми. Спеціалісти нашої компанії зібрали інформацію про способи та особливості застосування нітроамофоски для позакореневого підживлення тих чи інших садових насаджень. Для зручності ми помістили все це в таблицю. Рекомендуємо ознайомитися з нею, перш ніж удобрювати нітроамофоскою свій сад. ложки нітроамофоски. Не можна обприскувати рослини в сонячну погоду. Рекомендується проводити процедуру ввечері або в хмарний день. Відразу після обприскування рослинам потрібний багатий полив.

Городина,
її підживлення здійснюється не частіше, ніж 2-3 рази в сезон.
На 1 квадратний метр ділянки потрібно  20 г добрива.

1. Для першої підживлення рекомендується використовувати нітроамофоску  з  рівним відношенням компонентів (NPK 16:16:16);

2. У час зав'язування плодів бажано застосовувати em> добрива, що містить збільшену частку калію (елемент сприяє виробленні рослинних цукорів).

Виноград
Добрива ефективно застосовувати як для кореневої (див. інструкцію на упаковці), так і позакореневе підживлення. Для обприскування листя достатньо 2 столових ложок речовини, розлучених в 10 літрах води.

Квіти
Добриво слід розводити в тех ж пропорціях, що і при підживленні винограду. Також допускається вносити речовина у вологе грунт (на 2-4 див в глибину), виключивши контакт з корінням. Нітроамофоска особливо ефективна для підживлення троянд. Під ці квіти добрива краще всього em> вносити в міжсезоння. Альтернативні типи комплексних добрив

Нітроамофоску легко сплутати з іншими, схожими з нею за назвою та складом добривами. Нижче представимо таблицю, яка допоможе дачникам і садівникам правильно орієнтуватися в цій різноманітності багатокомпонентних поживних комплексів.

Відмінні особливості

Азофоска
формула NPK+ сірка (S).

Амофоска
NPK + магній ( Mg) і сірка (S);
припустимо використання на закритому грунті
в складі відсутні хлор (Cl) і натрій (Na), а зміст балласних  речовин знижений до мінімум.

Нітрофоска
NPK+ магній ( Mg);
азот в в цьому добрив знаходиться в нітратної формі, а тому легко вимивається з ґрунти.

Нітроамофос
(теж саме що і Нітрофосфат)
добувається шляхом нейтралізації сумішей азотної і фософрної кислоти (при допомоги аміаку);
двокомпонентне добрива ( відсутня калій).

Де недорого купити ефективне комплексне добриво?

Вартість нітроамофоски залежить від її складу (співвідношення трьох основних поживних елементів), форми присутності азоту (нітратна, аміачна або амідна), а також наявності додаткових мікро- та макроелементів. У  каталозі компанії ДП "СВІТ НАСІННЯ" ви знайдете будь-яке з популярних комплексних добрив. Ми реалізуємо тільки ту продукцію, яка гарантує гарний ефект на рослини, доведений найдосвідченішими аграріями країни. Універсальна нітроамофоска (NPK 16:16:16) продається по 1 кг та відрізняється невисокою вартістю. Ви можете звернутися до наших менеджерів розділ "Контакти" або самостійно оформити покупку, додавши її в свій кошик.

office@mirsemyan.com.ua

Технологія вирощування капусти білокачанної, догляд, термін посадки розсади
Як захистити сад від шкідників навесні. Захист саду препаратами Syngenta
Вибір насіння, Сорт чи Гібрид F1