Хвороби огірків

Борошниста роса

  

Збудником є гриб, який зимує на бур'янах (осоті та подорожнику) і переноситься вітром на великі відстані. Патоген вражає рослини всіх стадіях розвитку. На верхній стороні листа гриб утворює білий наліт. Часто наліт утворюється на стеблах та плодах. Через побуріння та висихання листя рослини пригнічуються і різко знижують урожайність, формують дрібні плоди.

Поширення хвороби сприяє суха і спекотна погода, що веде до зниження тургору рослин, тому патогени легко проникають у рослину.

Розвитку хвороби сприяють різкі коливання температури та вологості повітря.

Для профілактики та лікування використовують засоби захисту: Квадріс, Топаз, Тіовіт Джет, Інфініто.

Поширення хвороби сприяє суха і спекотна погода, що веде до зниження тургору рослин, тому патогени легко проникають у рослину.

Розвитку хвороби сприяють різкі коливання температури та вологості повітря.

Для профілактики та лікування використовують засоби захисту: Квадріс, Топаз, Тіовіт Джет, Інфініто.

       Пероноспороз (несправжня борошниста роса)

  

В Україні хвороба досить поширена. Переважно уражує листки до початку масового цвітіння та плодоношення рослин. На верхньому боці листків  утворюються жовтувато-бурі плями , а з нижнього боку їх покриває сіровото-фіолетовий наліт.
Плями швидко збільшуються і поступово покривають весь листок , який потім засихає та кришиться .
Хвороба має високий коефіцієнт розмноження(8-9 годин) особливо коли середньодобова  температура повітря становить 18-20 градусів і наявності крапель води.
Розвитку хвороби сприяють тумани та роса .
Зимують спори гриба в грунті та на рослинних рештках.

 Для лікування та профілактики використовують: Превікур Енерджі , Альєт, Консенто , Інфініто ,Квадріс , Ридоміл Голд , Гарт.

Ефективним є використання позакореневих живлень розчинами добрив (Компо Басфоліар 20-19-19 , Арві Фертіс для овочів , Майстер для огірків ,     Омекс Сіквентіал – 2, Плантафол) стимуляторів розвитку рослин (Мегафол , Радіфарм), антистресантами (Гуміфілд, Гуміфілд Форте) та мікроелементами (Омекс Мікромакс , Омекс Фоліар Борон , Хелатин Бор)

        Біла гниль

 

 Небезпечна інфекційна хвороба огірків, яка проявляється на всіх органах рослин та на всіх етапах її розвитку. Перші симптоми можна побачити на прикореневій частині стебла, де спочатку виникають мокрі водянисті плями, що швидко покриваються білою грибницею, згодом хвороба поширюється на гору рослини. Уражені ділянки поступово відмирають, рослина гине. Сприяє поширенню низька температура та підвищена вологість повітря, висока вологість ґрунту.

Заходи захисту: дотримання сівозміни, знищення рослинних решток, дезінфекція ґрунту, протруювання насіння (Престиж, Селест Топ) перед посівом.

         Антракноз

  

Збудником є сумчастий гриб ,який уражує стебла , черешки та плоди . На листках утворюються круглі світло-бурі або жовті плями з нечіткими краями 2-3 см в діаметрі.Тканина в місці пораження кришиться і випадає. Хворі плоди деформуються , стають гіркими на смак та загнивають. Хвороба сильно проявляється у дощову погоду при температурі повітря 25-27 градусів. Поширення відбувається через повітря , з краплями дощу , розноситься комахами.

Заходи боротьби : Превікур Енерджі , Тіовіт Джет , Гарт , Бордоська суміш ,Суміш Бордо

      Вчаснасні профілактичні обробки проти хвороб та шкідників (Актелік , Енвідор. Протеус , Коннект , Наповал) дадуть віддачу – здоровими рослинами та високим врожаєм.

Захист саду та городу від хвороб препаратами Syngenta Частина 1
Насіння буряка цукрового
Актара — перевірений препарат із новими можливостями