Озима цибуля. (Сіянка) , Опис та характеристики сортів

Озима цибуля. (Сіянка) , Опис та характеристики сортів

Усім відомо, що для гарного врожаю, кожна культура потребує певного догляду. Щоб зібрати урожай уже в кінці весни, деякі овочі фермери висаджують на зиму. Озимі овочі легко витримують холод та морози. Озима цибуля є однією з таких культур.

Вирощування озимої цибулі почали практикувати не так давно. До минулого століття фермери навіть не здогадувалися, що є сорти зимової цибулі. Такі сорти легко переносять морозні зими і навіть при бездощовій  весні , дають хороший урожай. Якщо дотримуватися рекомендацій по вирощуванню озимої цибулі, то уже в кінці весни можна отримати гарний врожай. Також плоди озимої цибулі є більшими , ніж ярої .

Озима цибуля витримує морози до -15 °С , навіть , якщо немає снігового покрову. При наявності снігу, хоча б 2 см , вона витримує до  -20 °С .

 Ґрунт для озимої цибулі має бути дренованим, легким та удобрений перегноєм до 5 кг/м², а ділянка має бути захищеною від вітру. Щоб не заразити грядки з цибулею нематодою, краще не висаджувати її після бобових, картоплі, огірків. Найкращими попередниками є капуста, буряк, томати. Вибирайте ділянки де немає скупчення вологи і тіні від дерев . Ґрунт розпушуємо до 35 см в глибину, також необхідно внести суперфосфат 20-25 г/м² і калійну сіль 10-15 г/м² . Цибуля буде стійкішою до холодів, якщо в ґрунті є великий вміст фосфору.

Висаджувати озиму цибулю необхідно за 3-4 тижні до настання холодів і перших заморозків, в суху погоду, на відстані до 6 см між цибулинами, в глибину до 2-3 см (великі до 4 см), а міжряддя до 30 см. Цибулини мають бути здорові і не пошкоджені. Якщо осінь була без опадів, необхідно зробити полив. Крапельний полив укладають разом з посадкою.

Озима цибуля хоче постійного розпушування ґрунту і видалення бурянів. Розпушування має бути глибоким, особливо весною, це покращує ріст плодів.

Найчастіше озиму цибулю висаджують протягом жовтня. Якщо осінь тепла , то цибулю висаджують і в листопаді, а то й пізніше.

Найвідоміші сорти озимої цибулі:

Радар F(Radar) — високоврожайний голландський гібрид,  термін дозрівання до 260-270 днів. Під снігом гібрид витримує до -20 °С морозу, якщо сніжного покрову немає , то до -15 °С. Радар F1 – це великі цибулини поперечно-еліптичної форми, з наполовину гострим смаком, вкриті щільною світло-жовтою лускою, більше 140г. Якщо правильно доглядати , то можна отримати урожай більше 300 г . Гібрид відрізняється високою врожайністю, стійкістю до стрілкування , шкідників та хвороб, невибагливий у вирощуванні. Радар F1 швидко адаптовується до кліматичних умов , має високу схожість та гарно зберігається .


Шекспір  (Shakespeare) -
ранній голландський сорт. Шекспір на відміну від Радар F1  ​​може витримувати до -18 °С при відсутності снігового покрову, а при наявності – ще нижчі температури. Цибулини щільні, білосніжні,з наполовину гострим смаком, округлої форми, масою 120-130 г, вкриті лускою коричневоговідтінку. Шекспір стійкий до стрілкування, холодів та хвороб високоврожайний.


Штутгартер Стенфілд 
(Stuttgarter Stenfild) - німецький сорт цибулі, високоврожайний, має високий вміст вітамінів, зберігається до 10 місяців, невибагливий та стійкий до хвороб. Цибулини трішки приплюснуті, вкриті лускою золотисто-коричневого кольору, великі , 140-150 г, при дотриманні всіх вимог вирощування можуть досягати 250 г. Мають гострий смак.

 

Стурон  (Sturon) – універсальний голландський сорт цибулі, який має високу стійкість до патогенних грибків, бактеріозу, несправжньої борошнистої роси та стрілкування.  Цибулини округлої форми, мають гарний товарний вигляд, масою 180-190 г. Має яскраво виражений гострий смак. Зберігається до 8 місяців.


Сеншуй
Єлоу/ Senshuy Yelloy - середньопізній високоврожайний сорт високої якості, має короткий термін зберігання до 6 місяців. Цибулини округлої форми зі щільною лускою золотисто-жовтого кольору, масою 130-150 г. Іноді маса цибулини може бути до 240 г. М’якуш білого кольору з  чудовим ароматом. Витримує низькі температури до -15 °С.

 

Бамбергер (Bamberger) - пізній сорт цибулі овальної витягнутої форми до 10 см. Цибулини масою до 100 г , вкриті щільною лускою світло коричневого кольору, з солодкувато гострим смаком. Сорт стійкий до стрілкування і не вибагливий у вирощуванні.


Гледстоун (Gladctone)
- сорт ранньої білої цибулі . Цибулини правильної круглої форми, масою 200-300 г, щільно вкриті лускою  білого кольору. Сорт стійкий до різного роду стресів і добре зберігається.


Августа
(Augusta) - ранній сорт цибулі з коротким світловим днем. Цибулини круглі, масою до 120 г, вкриті жовтою лускою, мають ніжний смак. Сорт стійкий до морозів.


Ред Барон
(Red Baron) – це основний сорт червоної цибулі овально сплющеної або круглої форми. Цибулини масою до 150 г з наполовину гострим смаком. Цей сорт гарно зберігається і визріває.

Щоб мати гарний врожай цибулю, як і будь яку іншу культуру,  необхідно захищати від шкідників і хвороб.

Найпоширеніший шкідник для цибулі – це цибулева муха.

Личинки через шийку або денце потрапляють в цибулину і виїдають її з середини. Пошкоджена рослина гниє, в’яне, жовтіє, має неприємний запах. Якщо центральний листок зів’яв, то це ознаки наявності цибулевої мухи. Якщо не захистити посіви інсектицидом, то можна втратити більшу половину врожаю. Найкращим захистом буде обробка інсектицидом Ампліго від компанії Syngenta.

Ще один шкідник для цибулі – це трипси. Їх дуже важко позбутися , але можна значно зменшити популяцію. Перші обприскування посів цибулі  рекомендовано проводити інсектицидом Актелік. Завдяки фумігантній дії Актелік досягне шкідника у схованці. Надалі краще обробляти інсектицидом Енжіо від компанії Syngenta. Енжіо має дві діючі речовини: контактної та системної дії, що дозволяє активно боротися з трипсом.

Регулярно перевіряйте посіви на наявність шкідників.

Найпоширенішими хворобами цибулі, особливо в дощову погоду, є фузаріоз, альтернароз та пероноспороз. Боротися з хворобами вам допоможуть фунгіциди Ридоміл Голд, Квадріс. Навесні використовуйте Фундазол і Карбамід.

Цибуля, як і будь яка культура, потребує підживлення . Перший раз добрива необхідно внести вже восени. Це мають бути добрива з більшим вмістом фосфору. Весною з більшим вмістом азоту Arvi Fertis.

Зверніть увагу, що за два тижні до збору врожаю озимої цибулі необхідно припинити її полив.


З питань  придбання  насіння, звертайтесь до консультаційного центру  ДП «Світ Насіння» за телефонами:

+380 352 420 400
+380 676 752 493
+380 508 868 733
+380 992 871 501
+380 736 798 801
+380 676 798 801
+380 676 798 802

Для гуртових покупців: office@mirsemyan.com.ua
Комплексні добрива без хлору- Compo Expert - NovaTec
Хвороби огірків
Сприятливе сусідство овочів на грядках та городі