Цукровий буряк: від сівби – до збирання №2

«Цукровий буряк – від сівби до збирання». №2

Заморозки на буряк не вплинули, лише затримали вегетацію

Журнал «АгроЕліта» разом із лідером в галузі насінництва цукрових буряків «Сесвандерхаве-Україна» та агрофірмою «Колос», яка працює с. Пустоварівка  Сквирського району, що на Київщині, продовжує проект «Цукровий буряк: від сівби – до збирання». Від квітня і до жовтня у циклі статей ми відслідковуватимемо різні фази розвитку  солодкого коренеплоду – від сівби цукрового буряку до його збирання і переробки.

На початку квітня ми відвідали агрофірму «Колос». Тут на 240 гектарах чорноземів якраз сіяли цукровий буряк. Господарство віддало перевагу гібридам Sesvanderhave – «Бакара», «Крокодил», «Верді» і «Імпакт» як таким, що дають стабільно високі врожаї. Минуло більше місяця, і 15 травня «АгроЕліта» знову завітала до господарства.

На жаль, ця весна для аграріїв стала справжнім випробуванням – травень був досить прохолодним, майже без дощів, та ще й з приморозками. Як же відреагував цукровий буряк селекції Sesvanderhave на цьогорічні вибрики природи?

Головний агроном Олександр Паламарчук запевняє – на щастя, від заморозків цукровий буряк не постраждав так, як інші рослини. Ми застали його у полі, де йшла підготовка до третьої обробки гербіцидами.

- Як вплинули приморозки на цукровий буряк? Чи потрібно буде пересівати якісь площі?

- Рослина розвивається нормально, буряк здоровий, витривалий. Приморозки не вплинули на цукровий буряк так, як на інші культури. У нас, приміром, найбільше постраждала кукурудза. А буряк сприйняв погіршення погодних умов адекватно. Зрозуміло, що він на пару днів затримався у вегетації, але пересівати нічого не будемо – немає потреби. Хоч виглядає все набагато гірше, ніж торік.

Склалися такі умови, що ми не могли зробити проміжну культивацію під цукровий буряк – тож змушені були сіяти одразу після першої культивації. І це призвело до великої кількості бур’янів. Та й погодні умови склалися не зовсім благополучні – по-перше, були великі вітри і ми запізнилися з першим внесенням гербіцидів, потім запізнились із другим – техніка просто не могла вийти в поле. І на сьогоднішній день ми бачимо, що запізнюємося і з третім внесенням гербіцидів. Приміром, сьогодні збиралися вносити гербіциди, але бачимо, що дуже сильний вітер, тому змушені перенести обробіток на наступний день. Але ми ситуацію виправимо – препарати, які можна застосувати зараз, взяли по максимуму. Думаю, що все буде добре, і ми подолаємо бур’яни.

- Які саме засоби застосовуєте і в якій кількості?

- Під час першої обробки внесли ґрунтові гербіциди «Голтікс» (діюча речовина метамитрон), плюс метинальна група, «Бельведер Форте» (препарат від ADAMA) по літру на гектар, плюс олійний прилипач. Друге внесення було аналогічним. І зараз збираємося робити третє внесення із розрахунку на 1 га: 1л «Голтікс», 1,2л «Бельведер Форте», 30г «Карібу» і 0,75л олійного прилипача. І більше з посівами ми нічого не робили.

- Як складаються справи зі шкідниками? Чи проводили обробки?

- Та трохи є. Проти шкідників вносили «Нурел Д», але обробили не всі площі, а тільки зробили крайові обробки на кордоні з тим полем, де торік був цукровий буряк. Тож великих загроз не було, але якщо буде така потреба, то повністю обробимо всі посіви. Поки такої потреби немає. Головне завдання зараз – розібратися з бур’янами.

- Чи виділяються чимось різні гібриди на цьому етапі – може якісь дружніше зійшли, якісь гірше?

- Об’єктивно можу сказати, що отримали сходи усіх гібридів з густотою по 110 тис. на гектар. Усі рівномірно зійшли – ми отримали дружні сходи, великої різниці між розвитком гібридів поки не бачимо. Далі будемо спостерігати за посівами.

- Якщо порівнювати із минулим роком, наскільки гірше чи краще виглядають посіви?

- Насправді, значно гірше, ніж торік. У 2016 році, в середині травня, у цукрового буряка ми бачили вже фазу змикання рядків, а сьогодні ми маємо тільки фазу чотирьох листків. Загалом, за спостереженнями, у порівнянні з минулим роком, маємо затримку днів на десять.

- Як складаються справи із густотою посівів?

- Ми загалом задоволені, отримали 110 тисяч сходів на га – це достатньо для повноцінного врожаю. Проте, ще рано говорити – період збирання покаже, яким буде врожай.

- Чи було достатньо опадів?

- Звичайно, що опадів не було достатньо – від посівів і до сьогодні випало всього 22 мм опадів, та й ті лише за останні три дні. І цього явно мало для нормального розвитку рослин.

- З якими ще труднощами зіткнулися?

-  Вважаю, що, окрім похолодання та недостатньої кількості опадів,  головна проблема – невчасне внесення гербіцидів через те, що не дозволяли погодні умови. То були дуже великі вітри і вдень і вночі – техніка просто не могла працювати в таких умовах. Адже великий відсоток гербіцидів піднімає у повітря. Потім заважали приморозки, адже внесення гербіцидів при низьких температурах просто неможливе. Але будемо сподіватися, що ми з цією проблемою впораємося. Ось зараз проведемо третю, а потім і четверту обробку гербіцидами.

- Які ще обробки плануєте зробити найближчим часом?

- За пару тижнів, коли побачимо зімкнення рядків, то будемо вносити мікроелементи, приміром, бор. А перед цим будемо проводити міжрядний обробіток ґрунту.

Стаття з журналу “АгроЕліта»


Торф'яні субстрати Klasmann-Deilmann (Німеччина)
Прованто Дуплет (Коннект) - Швидке та ефективне порятунок від городніх шкідників від Bayer-SBM
ЩО ТАКЕ НІТРОАММОФОСКА