Секрети здорового врожаю плодових культур на присадибних ділянках

Секрети здорового врожаю плодових культур на присадибних ділянках

За останні роки сортовий набір плодових культур дуже змінився. Садівники дедалі більше вирощують сортів інтенсивного типу на карликових та напівкарликових підщепах. Такі сорти потребують більш ретельного догляду, особливо в плані захисту від хвороб і шкідників. Перш за все це стосується перших весняних захисних робіт, коли формується майбутній урожай. Періодом очікування після обприскування, безпечні для довкілля. Плодовим насадженням наносять великої шкоди понад 180 видів шкідників і безліч хвороб. Розглянемо головні з них.

Шкідники

Брунькові довгоносики, казарка та інші.
У період набухання бруньок при температурі +6 °С починає живитися бруньками, вигризаючи їхній вміст. Пізніше пошкоджують молоде листя, розетки бутонів та молоді погоні. Пошкоджують яблуні, груші, кісточкові культури. Для захисту застосовують препарати Актара® та Енжіо® у фазах; набухання бруньки, зелений конус, розпускання бруньки.

Яблуневий квіткоїд. У період набухання бруньок починає живитися їх вмістом. У фазі розпукування бутонів самки відкладають яйця у бутоні. Бутоні не зацвітають, буріють та всихають. Яйця відкладають протягом 10-20 днів. При сильному заселенні пошкоджує до 80 % бутонів яблуні та до 30 % бутонів груші.
Для захисту застосовують препарати Актара ® й ® або Тіовіт Джет ® до цвітіння, після цвітіння та у період вегетації при сильному заселенні.
При обробці препаратом Вертімек ® забезпечується захист проти грушевої мідяниці і грушевого галового кліща.
Яблуневий пильщик (трач). Шкідник з'являється на початку цвітіння. Одна личинка може пошкодити до 6 плодів. Найбільша шкода чинність виявляється при слабкому цвітінні: втрачається майже весь урожай. Пошкодження пильщиком нагадують пошкодження яблуневою плодожеркою. Для захисту застосовують препарати Актара ® та Енжіо ® до та після цвітіння.





Зелена яблунева попелиця
. Починають шкодити після розпускання бруньок і продовжують протягом вегетації. Личинки висмоктують сік із молодих погонів та листя. Особливо страждають молоді насадження. Для захисту застосовують препарати Актара ® та Енжіо ® при перших ознаках появи шкідника.



Яблунева плодожерка
. Залежно від кліматичної зони розвивається 1–3 покоління шкідника. Живляться гусениці м'якушем та насінням плодів. Літ метеликів і початок відкладання яєць починається після закінчення цвітіння пізніх сортів яблук.
Для захисту застосовують препарати Матч®, Проклейм ® та Ампліго ®.
Перше обприскування проти першого покоління збігається з початком цвітіння білої акації, наступні — залежно від погодних умов через 25–30 днів. Ампліго®- новий двокомпонентний інсектицид контактної дії
В Україні цей препарат зареєстровано на томатах, яблуні та картоплі проти совок, листовійок, молей, довгоносиків, попелиці тощо.
За рахунок унікальної препаративної форми захисний період Ампліго® суттєво продовжено.
Препарат має ще низку переваг: високу ефективність проти шкідників у широкому діапазоні температур, овіцидну дію, високу початкову дію — так званий нокдаун-ефект, високу стійкість до змивання опадами.

Обприскування проти гусениць наступних поколінь яблуневої плодожерки проводять через 2–3 тижні залежно від кліматичних умов.
Для цього застосовують інсектицид природного походження Проклейм®.
це інсектицид кишково-контактної дії — швидко проникає у тканини рослин, де міститься у вигляді мікрорезервуарів.
Гусениці, які живляться на рослині, поглинають препарат і протягом 1–4 годин втрачають рухливість і припиняють живитися. Повна загибель настає за 1–4 дні. Проклейм ефективно працює проти гусениць будь-якого віку.
Крім того, у препарату сильна овіцидна дія — він знищує личинку всередині яйця або в момент виходу з яйця.

Парша. хвороба починає уражувати рано навесні при температурі +4 °С. Уражуються листки (масні темні плями), пізніше плоди. При сильному ураженні плодів вони розтріскуються, при зберіганні загнивають. Для захисту застосовують препарати Хорус® (перше обприскування у фазі «мішачі вушка», наступне — висування бутонів — розовий бутон - Топаз® та Тіовіт Джет ®— після опадання пелюсток та у фазі "плід- ліщини".




Моніліоз
. хвороба уражує молоді погоні, листя та плоди. Пошкоджуються майже всі плодові та ягідні культури. Для захисту застосовують препарати: Хорус ® у фазі «мишачі вушка», наступне обприскування — у фазі рожевий бутон — початок цвітіння.




Гнилі плодів
(склеротинія, монілія, парша під час зберігання). хвороба починає розвиватися на рослинах на ранніх фазах розвитку плодових дерев.
Застосування препаратів Хорус ®, Скор®

Ази садівництва професійно та з душею – від компанії «Сингента»
Що зробити, щоб насолоджуватися своїм урожаєм якомога довше?
Захист саду та городу від хвороб препаратами Syngenta Частина 2