Висадка озимої цибулі, як і коли саджати

Висадка озимої цибулі у 2022 році: як і коли саджати

Давно відомо, що цибулю можна саджати й навесні, і восени, проте чомусь донедавна посадка цибулі в зиму не була дуже поширена.

Однак, на сьогодні існує безліч сортів озимої цибулі, які добре зимують у ґрунті, зате наступного року дають ранній урожай. Як посадити цибулю восени, коли садити озиму цибулю, як захистити її від зимових морозів – читайте у статті.

            
                Радар                          Сеншуй Єлоу                  Шекспір

Найкращий час посадки цибулі в місцевості з не дуже холодними зимами з кінця жовтня до початку листопада – за 30-35 днів до настання стійких холодів. Слідкуйте за зовнішнім термометром: якщо температура опустилася до 5 градусів C і тримається кілька днів, значить, час саджати цибулю.

Коли цибулю краще не саджати

Взагалі слід орієнтуватися по погоді: цибуля має встигнути до початку холодів відростити коріння, але не можна допустити появи паростків. Якщо посадити цибулю завчасно, вона піде в стрілку і загине від морозів, при запізнілій посадці існує ризик, що коріння не встигне розвинутися, і сіянець замерзне в землі. Деякі садівники вважають, що посадка цибулі в ґрунт у кінці листопада – оптимальне рішення, однак у цьому випадку результат залежить тільки від везіння. 

       
          Штутгартен                              Гледстоун                      Ред Барон

Після якої культури саджати цибулю

Часто, не знаючи, після чого можна саджати цибулю, городники припускаються помилок, які призводять до низьких врожаїв. Добрими попередниками для цибулі вважаються всі зернові, крім вівса, кукурудза, буряк, гірчиця, ріпак, фацелія, горох, квасоля, вика, помідори, салат, огірки і будь-яка капуста. Щоб уникнути зараження цибулі нематодами, не саджайте її після бобів, картоплі, петрушки, селери, люцерни та червоної конюшини. Можна вирощувати озиму цибулю другим урожаєм після збирання ріпаку, озимого ячменю, квасолі, гороху, редису, моркви та столового буряку, якщо ви встигли зібрати перший урожай до третьої декади липня.

Чи можна саджати цибулю після цибулі. 
На одному місці цибулю можна вирощувати не більше двох років, наступного разу цибулю на цій ділянці, як і на ділянці, де ріс часник, можна висаджувати не раніше, ніж через чотири роки. 
   
        Бамбергер                          Тріумф                              Штутті

Цибуля перед посадкою – підготовка

Посадковий матеріал варто поділяти за розміром: цибулинки в діаметрі менше 1 см, діаметр цибулинок від 1 до 3 см (сіянка) та понад 3 см.

Перші дві категорії фахівці рекомендують відносити саме до озимої посадки, оскільки вони за час зимового зберігання в приміщенні можуть висохнути, а якщо їх висадити в ґрунт, то в наступному році вони дадуть великі цибулини. 

Ґрунт для цибулі

Однією зі складових успішного вирощування озимої цибулі є правильний вибір ділянки. Де саджати цибулю, щоб створити оптимальні умови для її росту і розвитку? Ґрунт для цибулі повинен бути легким – найбільше підходять добре дреновані перегнійно-піщані ґрунти або перегнійний суглинок на ділянці, захищеній від вітру високими рослинами. У цибулі слабка коренева система, тому їй потрібен родючий ґрунт. Найкраща цибуля росте на мулових наносах у долинах теплих річок.

Як правильно посадити цибулю?
















Вирівняйте й ущільніть поверхню ділянки, зробіть у ґрунті борозенки завглибшки приблизно 5 см на відстані близько 15-20 см одна від одної. Суху дрібну сіянку розкладіть по борозенках через 5-7 см, засипте сухою землею і злегка її утрамбуйте. Поливати озиму цибулю після посадки не потрібно – зволожити ділянку, якщо не буде дощів, можна днів за десять. Коли настануть заморозки, замульчуйте ділянку з озимою цибулею сухим листям, ялиновим гіллям, сосновою хвоєю, а зверху притисніть укриття гілками, щоб його не розмело вітром.

Якщо очікується холодна і безсніжна зима, можна вкрити ділянку зверху по мульчі плівкою. Сніжною зимою плівка вам не знадобиться. Посадка цибулі-батун, яка вирощується виключно заради її зелені, нічим не відрізняється від посадки цибулі ріпчастої, а ось у цибулі-шалот перед посадкою обрізають шийки і потім тримають цибулинки протягом доби у воді з температурою близько 30 градусів C. 






   


15
Найновіші, стійкі до хвороб сорти яблук!
Що садити ранньою весною на городі?
Насіння буряка цукрового
Наталья2732022-09-06Лук севок Штуттгартер Ризен - Неплохой лучок Покупала прошлой осенью для посадки под зиму. Заинтересовал тем, что отличается крупными луковицами. Весной взошёл весь, проплешин не было, луковица чистенькая, ничем не болел. Размер пока не гигантский, но крупнее, чем другой сорт на соседней грядке, форма приплюснутая с широким донцем. Урожаем довольна, буду брать на следующий сезон.