Що садити ранньою весною на городі?


Як тільки зійшов сніг і пригріло сонечко, кожна господиня хоче вже  бігти на город і щось робити.  Що ж ми можемо посадити ранньою весною на городі?

Є багато холодостійких культур, які сходять при низьких температурах і здатні пережити заморозки. Давайте дізнаємось більше про ці рослинки.

Кучерява капуста або капуста Кале (Кейл)

У цієї листової капусти багато назв.  Це дуже корисний овоч з витримує морози аж до -18°С. Коли її листочки примерзають, то стають навіть смачнішими. У відкритий грунт висівають капусту на початку травня на 1-2 см в глибину. Для проростання насіння температура повинна бути +4-5°С. Оптимальна температура росту кучерявої капусти +16-18°С. Через 2-3 місяці після сходів уже зрізають перший урожай.

Пастернак

Він дуже стійкий до заморозків і може зимувати під снігом. Ранньою весною він дає нам перші коренеплоди. Необхідно викопати його до початку росту. На другий рік пастернак зацвітає і коріння уже не смачні.

Пастернак сіється ранньою весною при  температурі +2-3°С, оптимальна температура  +16-18°С. Через 20-25 днів ми побачимо перші паростки. Рослини витримують заморозки до -5° -8°С. Грунт потребує хорошого зволоження.

Редиска

Ця культура раніше всіх висівається в грунт.  Насіння проросте при +3-5°С. Якщо буде ідеальна температура +16-18°С, то уже через 5-7 днів після посіву побачимо перші паростки. Хто бажає швидшого урожаю, то  насіння можна замочити на добу.

Короткі заморозки до -1-2°С для редису не шкодять. Дорослі саджанці редису витримують морози -4-5°С і взагалі рослинка любить прохолоду. Редиска взагалі воліє прохолоду. При температурі вище +20°С плоди стають гіркуватими. Під час спеки рослини стрілкуються. Редиска можна сіяти і навесні , і під зиму.

Морква

Це холодостійка культура, яку завжди хочеться посіяти чим швидше, дехто сіє на зиму. в кінці квітня. Чудова температура для проростання від +16 до 19°С, але насіння зростає навіть при +4-5°С. Загалом сходи з'являються через два тижні після посіву. Також можна замочити насіння для швидких сходів.

Грунт повинен бути пухким, а рівчик глибиною до 3 см. Якщо мало вологи , то спочатку зволожуємо грунт, а потім кидаємо насіння. Щоб моркву не проріджувати весною , необхідно сіяти по одній насінинці, на відстані до 5-6 см.

Цибуля на перо.

Як тільки сніг зійде і грунт підсохне висіваємо цибулю на перо.Мінімальна температура +6-11°С. А якщо за вікном +20°С, то перше пір'ячко може зявитися уже через тиждень. Висіваюти необхідно на глибину до 1,5 см.

Доросла рослина переносить заморозки до -2°С

Усі багаторічні види цибулі не бояться зниження температури до -5°С і починають рости при +5°С.

Крес-салат

Дуже холодостійка рослина. Вона буде зростати навіть при +2-3°С, При +16-18°С салат проростає на 3-4 добу. Рослина не потребує багато світла і може чудово проростати на гідропоніці.

Найсмачнішими і найніжнішими є  перші сім'ядольні листочки.

Ріпа

Рослина добре переносить холод і спеку. Висівають з середини квітня на початку травня. Для ранньої продукції використовують теплиці. Насіння проростає при температурі +2-3°С, але паростки з'являються коли за вікном +6-7°С. Ріпа витримуєь заморозки до -4°С.

Ріпу можна сіяти в середині липня. Восени рослини здатні пережити зниження температури до 6°С. Найкраща температура для росту 15-20°С. Якщо літо дуже холодне або спекотне, то ріпа стріл кується.

Рукола

Це холодостійка і скоростигла , багата на вітаміни зелена культура з чудовим смаком. Уже в кінці березня її можна сіяти. Якщо висівати кожні два тижні, то до серпня ви завжди будете мати урожай.

Рукола проростає при температурі повітря +10°С, а якщо  +18-22°С, то це ідеально. Можна сіяти насіння в жовтні чи листопаді, коли за вікном 0°С . Рукола сіється на глибину до 3 см, між рослинами має бути до 10 см, бо інакше вона буде грубою і дрібною.

Шпинат

Дуже корисна рослина , яка починає рости при мінімальній температурі 3°С. Але коли  +18°С , то через десять днів з'являться перші листочки. Щоб проростання було швидшим , насіння замочують у воді на дві доби. Молодий шпинт переносить короткочасні заморозки до -5°С. Найкраще сіяти навесні. Шпинат дуже любить вологу і не переносить спеку.

Листовий салат

Листочки салату є дуже стійкими до зниження температури до -5-6°С. Максимальна глибина посіву до 1 см.  Якщо грунт прохолодний (+10°С) то салат сходить до тижня . Салати люблять світло та вологу. Коли температура вище 19°С і салат росте в тіні, то  рослини починають цвісти, а листя робиться гірким.

Горох

Щоб насіння гороху пробудилося, необхідно всього +1-2°С. Паростки розвиваються і формують пагони при +5-6°С. Якщо грунт прогріється до 10-12 °С, то горох проросте уже до тижня. Пагони гороху можуть вижити навіть при температурі -5-6°С. Але заморозки сповільнюють ріст і знижують врожайність.

Петрушка

Це рослинка, якій теж не шкодить холод. Висівається рано, можна разом з морквою. При температурі 4-5°С насіння починає проростати. Але насіння довго сходить. Навіть при ідеальній температурі +20°С перші сходи з'являються через 14днів. І чим холодніше, тим довше сходить насіння. Щоб прискорити проростання можна промити насіння теплою водою або замочити.

Петрушка переносить заморозки до -8-10°С. Дорослий кущ петрушки витримує морози -12°С. Листя і корінь гарно зберігаються під сніговою ковдрою. І коли приходить весна рослинка дає нам першу зелень.

Кріп

Кавалер петрушки - кріп , полюбляє прохолоду до +16°С. Листочки повільно зростають, навіть якщо температура +5°-9°С. Не любить кріп спеки, починає грубіти і викидає суцвіття. Проростає повільно і може сидіти в землі до трьох тижнів. Насіння можна замочити на два дні, для швидкого проростання, але необхідно міняти воду кожні 10 годин. Потім просушити і висівати.

Мангольд

Мангольд або листовий буряк – це рання культура. Садити в грунт треба в другій половині квітня, замочивши на 24 години. Насіння проростає при +5-6°C. Глибина посіву до 2,5 см. Мангольду не шкодять недовгі заморозки до -2°С. Листя буде соковите при температурі до +20°C.

Селера

Холодостійка рослина і вирощується з розсади, тому що довго росте  від 80 до  200 днів. В лютому починаємо сіяти на розсаду. Для появи дружніх сходів підтримуйте температуру +19-24 °С.

 Молоді сіянці висаджують в грунт при температурі не менше +12°С Паростки виживають при -3°С, але при низьких температурах починає цвісти до цвітіння в перший рік. Рослини не бояться осінніх заморозків до -6°С. Якщо зимою багато снігу , то селера гарно зберігається в грунті і весною дає ранній урожай листя. Вона чудово росте і розвивається при температурі +17-23°С.

Капуста

Будь-яка розсада капусти може витримати невеликі заморозки. Качанна капуста до  -4°С, пекінська чи броколі броколі  -1-2°С. Але примерзша розсада дасть менший урожай.

Розсада погано розвивається в квартирах чи будинках з опаленням, тому її краще вирощувати в теплицях чи міні парниках. Для швидкого росту необхідно до +20°С, а на початку достатньо +7-10°С. Якщо буде занадто тепло, то рослини почнуть витягуватися, також вся капусти люблять світло, провітрювання і холод - від 11°С до 23°С .

Щоб сформувався ідеальний качан необхідно +12-19°С. В спеку капусту необхідно гарно поливати, бо ріст сповільнюється і виходять погані качани. Качанна капуста стійка до морозу до -6°С, а пізньостигла аж до -9°С.

Цвітна капуста не винесе морозів -3°С. Найкраща  температура для її росту 15-18°С. Осінню при +9°С вона росте повільно, а при  +4°С не росте зовсім.

Пекінська капуста чудово себе почуває навіть при осінніх заморозках до -5°С. А броколі переживе морози до -6°С.

Буряк

Порівняно з іншими культурами буряк дуже ніжний, але і його насінинки проростають при мінімальній температурі +5°С. Паростки зявляються до трьох тижнів. Сіяти необхідно в прогрітий грунт до 9°С. Не переносить заморозків, а температура росту має бути вище +15°С. З появою пятого справжнього листочка , буряк менш болісно реагує на пониження температури.

Отже , холодостійких культур є багато і це ще не весь перелік. Читайте, сійте і збирайте гарний урожай.

Завітай до нас вчасно і земля вродить рясно!

Якісне Насіння та багато іншого ТУТ
Прованто Дуплет (Коннект) - Швидке та ефективне порятунок від городніх шкідників від Bayer-SBM
Торф'яні субстрати Klasmann-Deilmann (Німеччина)
ЧТО ТАКОЕ НИТРОАММОФОСКА