Цукровий буряк: від сівби – до збирання №1

Цукровий буряк: від сівби – до збирання

Якісна підготовка ґрунту – запорука успішного посіву

Орієнтуючись на потреби та вимоги сучасних аграріїв, враховуючи необхідність розвитку професійного буряківництва в Україні, журнал «АгроЕліта» спільно з компанією «Сесвандерхаве», яка є світовим лідером в насінництві цукрового буряку, натхненно розпочинає проект «Цукровий буряк: від сівби – до збирання». Нагадаємо, що мова іде про цикл статей – від квітня до жовтня, в кожній з яких будуть детально описані поточні роботи фахівців підприємства, використані технології та стан росту і розвитку буряків. У 2017  році ми співпрацюватимемо з товариством «АФ «Колос», яке є відомим в Україні глибокими науковими знаннями та активними експериментальними практиками в області агрономії. Це багатогалузеве інтегроване сільськогосподарське підприємство працює у Сквирському районі Київської області на території села Пустоварівка з 2000 року. Обробляє 3800 га землі.

Наша редакція відвідала господарство як раз під час посіву цукрових буряків. В полі нам прокоментував стан поточних робіт агроном ТОВ «АФ «Колос» Максим Волошин:

«Безпосередньо перед посівом цукрового буряку внесли добрива, а саме аміачну селітру 260 кг/га. Наразі робимо бактерізацію ґрунту, після чого проводимо в два сліди культивацію  агрегатом Lemken Kompaktomat на глибину 7-8 см. Бактерізація – це мається на увазі внесення препаратів сульфату амонію, сульфату магнію, а також біологічних препаратів власного виробництва: «Вермобіогумат» та «Макробіофіт» – по 2/га кожного. Після цього одразу сіємо цукровий буряк густиною 126 тис. насінин/га, тобто на м² виходить 6 насінин з відстанню одна від одної 18 см, на глибину 3-4 см,. Під час посіву вносимо 150 кг/га діамофоски та аміачної селітри 300 кг/га. Наразі процес посіву іде добре, вологи в ґрунті достатньо. 3 квітня ми розпочали посів, і за 4 дні на площі 240 га маємо його завершити. Працюємо цілодобово. Як раз в кінці тижня за прогнозом мають бути дощі, тому потрібно до їх початку закінчити роботу».

Попередником на полях під цукрові буряки є озима пшениця. Слід підкреслити, що на господарстві строго ведеться сувора сівозміна – зокрема, буряк висівається на одному полі раз на 10 років. Восени на внесли компост 25 т/га, зробили оранку. А що було далі – читайте в нашому інтерв’ю з Олександром Паламарчуком, головним агрономом ТОВ «АФ «Колос».

  • Олександре, розкажіть, гібриди якої селекції ви обрали цього року для посіву?
  • Цього року ми при виборі гібридів цукрового буряку зупинились на компанії «Сесвандерхаве» – всю площу 240 га стовідсотково займають Крокодил, Верді, Імпакт, і Бакара, яка, до речі, минулого року вже показала гарний результат. Тобто, взагалі буряки ніяких інших виробників ми сіяти не будемо. Саме ці гібриди нам порекомендували обрати представники «Сесвандерхаве», посилаючись на відповідні досліди. Ми впевнені, що результат буде добрий, адже вже декілька років підряд використовуємо цукрові буряки саме цього виробника, і на фоні інших вони зарекомендували себе якнайкраще. Гібриди Sesvanderhave вирізняють дружніші, у порівнянні з іншими, сходи; вони краще, рівніше формують свій коренеплід, а також мають дуже високу цукристість – це те, що нас в них приваблює.
  • Ви зазначили високий показник врожайності, якого минулого року досягли. Чи плануєте побити цей рекорд?
  • Ні, ми наразі не робимо на цьому акцент. Минулого року ми відпрацювали за повною агрономічною схемою, отримали хорошу врожайність – і тепер було б добре її повторити, про збільшення мови немає.
  • Чи змінилась технологія вирощування цукрового буряку у вас на господарстві від початку діяльності до сьогодні?
  • Порівнюючи минулі роки і сьогодення, можу сказати, що ключові моменти технології вирощування у нас не змінились. Це обов’язкове внесення органічних добрив, мінеральних добрив, посів сидеральних культур (редька олійна, гірчиця), оранка як основний обробіток ґрунту, 2 культивації – проміжна і передпосівна, внесення гербіцидів. З модифікацій відзначу наступне: якщо раніше ми вносили гній, то тепер замість нього – органо-мінеральні компости власного виробництва (в нормі 25 т/га). Також ми дещо збільшили кількість діючої речовини мінеральних добрив на гектар. Крім цього, на сьогоднішній день ми склали систему захисту цукрового виключно з оригінальних сучасних препаратів – це продукти компанії АДАМА. І в захисті ми працюємо профілактично, на випередження, не чекаючи з’явлення проблеми. Також слід зазначити, що цього року ми сіємо цукровий буряк з меншою густотою: якщо раніше цей показник був 140 насінин/га, то цього року – 126 насінин/га. Адже у нас розвинувся обробіток ґрунту, придбали якіснішу сівалку, та й взагалі більше 130 сіяти не рекомендується.
  • Розкажіть детальніше про процес бактеризації ґрунту, який ви робите.
  • У нас на господарстві є зареєстровані штами мікроорганізмів, і ми вже третій рік виробляємо біопрепарати для захисту ґрунту та рослин «Мікробіофіт» та «Вермобіогумат» (екстракт з витяжки переробки каліфорнійського хробака). Ці препарати – одночасно і добрива зі всіма мікроелементами та біологічно активними компонентами, які покращують мікрофлору ґрунту, і одночасно фунгіциди. В агрофірмі є власна лабораторія, де наші вчені на чолі з директором Леонідом Васильовичем Центилою займаються розробкою та постійним вдосконаленням цих препаратів. На цукрові буряки ми вносимо їх за весь процес вегетації 4 рази, останній – приблизно за три тижні до збирання.
  • Як прокоментуєте актуальний стан ґрунтів на площі під цукрові буряки? Чи робили діагностику?
  • Так, робили, діагностували вміст азоту, фосфору, калію та гумусу в ґрунті, а також наявність нематоди. Її ні на одному полі немає, враховуючи запроваджену у нас на господарстві правильну сівозміну (цукровий буряк сіється на полі раз на 10 років) та якісну систему землеробства (оранка – обов’язково). Щодо вмісту елементів – все задовільно.

Також у нас є договір з компанією «Сингента» про те, що вона буде здійснювати листову діагностику на наших полях.

  • Чи моніторите кількість опадів?
  • Авжеж. Фіксуємо інформацію, яку надають метеостанції в Білій Церкві, а також в нашому селі, Пустовалівці. Тиждень тому брали аналіз на доступність продуктивної вологи в метровому шарі ґрунту. Результат – ???
  • Які інші системи моніторингу використовуєте?
  • Ми успішно користуємося такою системою супутникового моніторингу посівів як Cropio, яка дозволяє контролювати рух техніки, кількість опадів, стан вегетації культури. Також, звісно, у нас є впроваджена система точного землеробства, але поки що не на всіх тракторах – цього року ми плануємо встановити її на всю нашу техніку.
  • Які найближчим часом, після посіву, плануєте проводити заходи на полях з цукровим буряком?
  • Внесення ґрунтових гербіцидів, через тиждень після посіву. Взагалі-то цього року ми запланували 4 гербіцидних обробки (можливо, зможемо вийти на 3, як минулоріч), 2 фунгіцидних та 1 інсектицидну. Підкреслю, що хімічну обробку ми зазвичай поєднуємо із підживленням.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Сергій Селінков, комерційний директор ТОВ «Сесвандерхаве-Україна»:

«На сьогоднішній день портфоліо компанії «Сесвандерхаве» має 360 гібридів, зареєстрованих у 60 країнах. У 2017 році частка гібридів цукрового буряку селекції Sesvanderhave в Україні є найбільшою: ми реалізували 200 тисяч посівних одиниць насіння цукрового буряку, що становить майже половину всієї бурякової площі. Буряківники мали змогу отримати насіння F1 різних опцій в залежності від гібридного складу (типу буряків, стійкості до хвороб та екстремальних екологічних факторів),  хімічного захисту насіння та районів походження (вирощування) насіння. Ми пропонували більшість із зареєстрованих  у Реєстрі України  гібридів, а саме:  7 - Z-типу (Імпакт, Іріс, Контіненталь, Жираф, Верді, Талтос і Аргумент),  9 - NZ-типу (Бакара, Федеріка, Койот, Шейен, Ельдорадо, Коала, Магістр, Скорпіон і Бізон), 6 - N-типу (Крокодил, Хайленд, Каньйон, Леопард, Плутон,  Вапіті)  і 3 -  E-типу (Ліворно, Пітон, Предатор).

Цикл "Цукровий буряк: від сівби - до збирання" – дуже важливий і затребуваний часом, адже це популяризація буряківництва, передових технологій і сільського господарства України, а також - розкриття потенціалу нових гібридів Sesvanderhave. Наші представники  разом з технологами ТОВ «АФ» Колос» постараються максимально об’єктивно та всесторонньо  оцінити гібриди Бакара (контроль), Верді, Леопард, і Крокодил та підготувати основні елементи сортової технології  їх вирощування. Ми вдячні, що ТОВ «АФ» Колос» є куратором цієї роботи».

 

   Стаття люб’язно надана  журналом АгроЕліта»

Солодка вигода для виробників гороху
Прованто Вернал (Каліпсо) – надійний помічник у боротьбі зі шкідниками саду та городу від Bayer Garden
Надійний захист картопля від копанії Syngenta, щоб виростити здоровий урожай.