Як захистити сад від шкідників навесні. Захист саду препаратами Syngenta

Захищений сад весною - хороший урожай восени! Захист саду препаратими Syngenta

Захищений сад весною - хороший урожай восени! 
Захист саду препаратими Syngenta

Як тільки приходить весна , господині готують насіння , а господарі споглядають на сад. Справжні садівники знають, що разом з рослинами навесні пробуджуються усі шкідники, а їх є більше ніж 180 видів,  і садові хвороби. Тому , щоб захистити свій сад, оприскувати дерева доведеться не один раз. Адже захищені садові дерева і кущі – це запорука гарного врожаю.

 І тут постає питання: чим краще обробляти садові насадження ? Які препарати малотоксичні, ефективні та безпечні для довкілля?

Розглянемо основні види шкідників і препарати , які допоможуть захистити майбутній врожай.

Бруньковий довгоносик ( казарка, брукарка)


Коли температура повітря 6 ºС, брунькові довгоносики вигризають вміст бруньки в період її набухання. Після того вони нищать молоді листочки, пагони і  розетку бутонів. Щоб захистити груші, яблуні та кісточкові від довгоносика застосовують

Енжіо та Актара.

Яблуневий квіткоїд


Коли набухає брунька, то яблуневий квіткоїд починає нею живитися. А коли розпускаються бутони , то самки відкладають в них яйця. Цей період триває від десяти до двадцяти днів. Квіткоїд може пошкодити до 75% бутонів яблуні і більше 25% груші. Бутони починають сохнути , буріти і не зацвітають. Тому при набуханні бруньки, розпусканні бутона і рожевому бутоні застосовують Енжіо та Актара.

Кліщі (грушевий галовий, бурий плодовий, глодовий)


В період розпускання бруньок починають відроджуватися личинки кліщів. Вони живляться  соком з бруньок та листя. Може розвиватися до 12 поколінь шкідника,  в залежності від виду. Вони шкодять усім культурам.   Тут підійде препарат Вертимек або Тіовіт Джетв період цвітіння, після та в період вегетації. Якщо обробити грушу препаратом Вертимек при появі бутонів і перед цвітом, то це дасть захист проти грушевої медяниці та грушевого галавого кліща.

Яблуневий пильщик (трач) 


На початку цвітіння з’являється яблуневий пильщик (трач) . Найбільшої шкоди завдає при слабкому цвітінні, можна втратити весь урожай. Пошкодження трачом схожі на пошкодження яблуневою плодожеркою. Застосовуємо Актара та Енжіо до та після цвітіння.

Сіра попелиця


Після розпускання бруньок і протягом вегетації зявляється попелиця. Особливої шкоди вона завдає молодим деревам. Актара та Енжіо застосовується при першій появі шкідника.

Яблунева плодожерка.


Може  розвиватися  від 1 до 3 поколінь шкідника. Гусінь зїдає мякуш і насіння плодів. Коли пізні сорти яблунь уже відцвіли, то починається літ метелика і відкладання яєць. Для захисту застосовують препарати Матч та Проклейм. Перша обробка проводиться з початком цвітіння акації. Далі кожних 3-4 тижні, в залежності від погоди.

Саду шкодять не тільки шкідники, а й хвороби.

Парша.

Парша починає уражувати дерева ранньою весною , коли за вікном 4 ºС. Спочатку листя, яке стає масне і темне , потім плоди. Плоди тріскають , не зберігаються і зігнивають. В період розпускання бруньок застосовуємо Хорус, потім – при появі бутона і наступна обробка- коли бутон рожевий. Коли пелюстки починають опадати проводимо оприскування Скором, наступна обробка – коли є маленький плід .

Борошниста роса.

Борошниста роса починає уражувати верх пагонів, потім переноситься на листочки і може нищити плоди. Спека і суха погода собливо сприяє появі парші. В період розпускання бруньок застосовуємо Хорус, потім – при появі бутона і наступна обробка- коли бутон рожевий. Топаз та Тіовіт Джет допоможе, коли пелюстки починають опадати проводимо оприскування, а наступна обробка – коли є маленький плід.

Моніліоз

Моніліоз уражує молоді пагони, листя та плоди. Майже всі плодові та ягідні культури пошкоджуються моніліозом. В нагоді стане  препарат Хорус у фазі розпускання бруньки, наступна обробка у фазі рожевого бутона та на  початку цвітіння.

Гниль плодів

Гнилі плодів (парша при зберіганні склеротинія, монілія,)  починаються при ранньому розвитку дерев. Можете застосовувати препарати Хорус, Скор, Топаз у фазі розпускання бруньки, рожевий бутон, розвитку маленького плоду . Це дасть змогу захистити врожай від гнилей.

Якщо ви хочете отримати якісний врожай з тривалим зберіганням, то необхідно , за 10-20 днів до збору урожаю , обробити дерева препаратом Світч . Особливо, коли в період дозрівання плодів має місце волога погода з частими перепадами температури.

 

Якщо терміни  обробки проти шкідників та хвороб збігаються, то можна  використовувати бакові суміші препаратів (фунгіцид + інсектицид ). Усі названі препарати можна змішувати між собою . В середньому на молоде дерево витрачається 2 л робочого розчину, на середнє – від 3 до 5 л і на велике дерево більше 5 літрів.

Нижче наведено таблицю,  для зручності застосування препаратів.
 
Насіння буряка цукрового
Прованто Максі (Конфідор Максі) - КЛАСИКА захисту саду та городу шкідників
Секрети здорового врожаю плодових культур на присадибних ділянках