Тестування насіння цукрових буряків на схожість

Проблема тестування насіння цукрової буряки на схожість

Костянтин Шевченко, завідуючий лабораторією ТОВ «Сесвандерхаве-Україна»

2017 рік був складним для галузі насінництва . Реорганізація Державної інспекції сільського господарства призвела до паралічу роботи практично всіх державних контрольно-насіннєвих лабораторій. Оскільки посівна повинна відбутися незалежно від політичних, законодавчих, юридичних чи майнових факторів, більшість фермерів мають вирішувати проблему перевірки якості насіння наодинці. Кожен виходити з цієї ситуації як може, чи як звик. Хто закуповує насіння в перевірених джерелах, покладаючись на них, хто знаходить можливість відвезти його на перевірку в якісь лабораторії, хто сам намагається пророщувати насіння на підвіконні. Тому природно, що всі отримують різні показники, бо якість аналізу залежить як від методу випробування, так і від матеріалів та обладнання. кілька насінин й побачити, росте воно чи ні. Аналогічно роблять і з пшеницею, соєю, кукурудзою. Та від насіння цукрової буряки при такому аналізі чомусь дуже часто демонструє не найкращі показники, на відміну від тієї ж кукурудзи чи пшениці. :

1. Ніякий виробник насіння не зацікавлений у продажі поганого насіння! Адже втрата довіри клієнта – це катастрофа для нього. Бувають певні проблеми, які важко передбачити, але свідомо погане насіння продавати ніхто не буде. Форс-мажорі відбуваються дуже рідко, частіше бувають суб'єктивні причини неудач, як зміни планів щодо посівів, неналежно досліджена якість, або сумнів через думку інших людей, які чи свідомо, чи несвідомо вводять в обман, та інше.

2. Дослідження схожості в лабораторії – це створення максимально сприятливих умов для проростання, щоб зафіксувати потенційну схожість усіх насінин. Будь-яке відхилення від оптимуму викривляє результат.

Давайте трішки заглибимось у ці питання на прикладі реальних життєвих ситуацій. Ми прокоментуємо кожну з них, щоби знайти раціональне зерно.

- Я садив пшеницю - вона сходити, а буряк у таких умовах - ні.

Дело в тому, що насіння пшениці значно відрізняється від протруєного насіння цукрової буряки у формі драже. Відповідно, і сіяти їх у однакових умовах, а тим паче, порівнювати – не правильно. Насіння буряку значно вибагливіше до умов пророщування, ніж пшениця.

- Я завжди так роблю зі свеклою, і виходить, а цей рік щось не ті.
- Я посіяв із двох коробок, з однієї зійшло все, а з іншої – тільки половина.
- Я посіяв і у вату, і у землю, а насіння не росте.
- Мої знайомі теж садили насіння цього гібриду, і в них теж він не росте.

Відповідь на ці питання не може бути однозначною, тому що треба розглядати кожний випадок окремо. Втім, вкажемо ключові точки, на які треба спиратись. Дражувальна маса виконує функцію захисту насіння, а також адсорбції вологи з ґрунту для її пророщення. Зміна води хоча б на 5 мл від стандартного показника призводить до втрати схожості на 20-40% залежно від гібриду. Якщо додати більше або менше зазначених показників – схожість відмінного насіння може впасти до нуля (просто задихнеться або засохне зародок). З цим пов'язані 70% всіх випадків проблем у самостійному дослідженні якості.

  • Пророщення протруєного насіння у невеликому резервуарі створює наднормову концентрацію пестицидів, що негативно впливає на зародок насіння, яке проростає. В умовах відкритого ґрунту хімічні речовини розходяться по землі, захищаючи насіння, а в обмеженому середовищі вони просто вбивають зародок. Але й пластикові ростильні існуючого зразка містять достатній об'єм для пророщення тільки в тому випадку, коли кладеться достатня кількість паперу для адсорбції хімії та, таким чином, відбувається зниження її негативного впливу на зародок.
  • Часто при порівнянні різних гібридів виникає питання з приводу різниці одного та іншого в, здавалося б, однакових умовах. Така різниця може бути обумовлена ​​особливостями певного гібриду. Але однозначно можна сказати, що чим продуктивніший гібрид, чим цукристіший, толерантніший до певних хвороб чи шкідників – тим більш вибагливий в умовах пророщування і в агротехніці. Отже, на сьогодні аналіз схожості сучасних продуктивних гібридів більш проблематичний, ніж 5 або 10 років тому. ап
. Ця технологія передбачає попередню активацію зародка насінини, з подальшою зупинкою процесу проростання. Після насіння дражується і протруюється як звичайно. Але таке Старт-ап насіння проростає значно швидше та дружніше за звичайне насіння. Тому, якщо порівнювати такі партії насіння, то Старт-ап насіння навіть у неоптимальних умовах пророщування зійде значно раніше і краще, ніж звичайне. Таке порівняння теж проводити не коректно, і реальної схожості такий аналіз теж може не показати. Оптимальна температура пророщування насіння – 20°С. Відхилення у той чи інший бік впливає на схожість негативним чином. У сукупності з іншими факторами (зволоження, простір і т.д.) може призвести до загибелі зародка взагалі. Їх треба посіяти щонайменше 100. Оптимально – 400 насінин.
Прованто Вернал (Каліпсо) – надійний помічник у боротьбі зі шкідниками саду та городу від Bayer Garden
Висадка озимої цибулі, як і коли саджати
«Ярмарок-семінар» 23-24 грудня у Тернополі у фірмовому магазині «Зелений світ», по вул. Шептицького, 26Б.