Технологія вирощування картоплі

Інтенсивна технологія вирощування картоплі.

Картопля недарма величають в Україні "другим хлібом". Це один із найпоширеніших на сьогодні продуктів харчування. Останні 10–12 років ця культура майже повністю перемістилася на присадибні ділянки, городи, індивідуальні особисті господарства. Вважається, що з вирощування великих площах це дуже нерентабельна і трудомістка культура. Проте досвід вирощування картоплі за інтенсивною технологією свідчить, що за отримання програмованої врожайності це одна з найприбутковіших культур. Єдине застереження: перш ніж розширювати площі картоплі, слід мати варіант збуту.

Ще до 2000 року поля у господарстві не оброблялися по 4-5 років, і тому необхідно було 1-2 роки витратити на їхнє окультурення. З 2002 року застосовується науково обґрунтована зміна культур у сівозміні, яка дасть змогу підвищити врожайність, покращити фітосанітарний стан.
Добрива.
З калійних добрив краще вносити калімагнезію. Крім калію (28%), у ній є 8% магнію, необхідного на формування високого врожаю бульб. Добрива хлору (калійна сіль, каїніт та ін.) знижують вміст крохмалю та смакові якості, затримують фотосинтез, підвищують вміст нітратів, тому використовувати їх під картоплю не бажано.

З осені мінеральні добрива не вносилися, навесні застосовують складні добрива — нітроамофоску (N17P17K17) та ін. У 2001 та 2002 роках у ФГ “Клен” система добрива базувалася переважно на внесенні мінеральних добрив, відповідно до вимог, викладених вище. З калійних добрив використовували калімагнезію, переваги якого порівняно з іншими калійними добривами полягають у незначному вмісті хлору та наявності магнію. Вносили 5 ц/га калімагнезії (К28Mg8), що становить 140 кг/га діючої речовини калію та 40 кг/га діючої речовини магнію.
Найкраще співвідношення азоту, фосфору, калію та магнію - N : Р : К : Mg = 1,1 : 1,0 : 1,3 : 0,5.

Підготовка насіннєвого матеріалу полягає в перебиранні, сортуванні, прогріванні на сонці.

 У 2000 році (першому році вирощування картоплі у ФГ “Клен”) основною проблемою була засміченість полів у другій половині вегетації. Вже наступного , 2001-го, Цього року поля були чисті від бур'янів у результаті застосування гербіцидів, про що йдеться далі. Однак у 2001 році несподівано великою проблемою стало пошкодження бульб картоплі личинкою хруща. Майже 70% бульб було більшою чи меншою мірою пошкоджено, вони втратили товарний вигляд. Щоб запобігти цьому, у 2002 році бульби протруювали препаратом Тексіо Велум (Престиж) з нормою 1 л у 100 л води на 1 т бульб. Результат дії препарату перевершив усі наші сподівання. Жодного бульби не було пошкоджено ґрунтовими шкідниками. Більше того, на посівах протягом всієї вегетації колорадські жуки не з'явилися і не було необхідності обприскувати картоплю інсектицидами.

< Діючою речовиною препарату Тексіо Велум (Престиж) - є імідаклоприд (140 г/л), що належить до класу хлорнікотинілів, які мають відмінну системну та контактну дію. Старий колорадський жук, який зимує в ґрунті, гине під дією Тексіо Велум, отже відсутня яйцекладка, на посівах немає личинок жука. На основі цієї ж діючої речовини виготовляється інсектицид Прованто Максі (Конфідор) новим стандартом захисту рослин. Прованто Максі розроблено відповідно до підвищених вимог до екологічної та санітарної безпеки засобів хімічного захисту, а ефективність та тривалість дії Прованто Максі зробили його відкриттям сезону 2002 року у боротьбі з колорадським жуком. Причому рекомендується застосовувати його якраз у період масового відкладання яєць старими жуками, не чекаючи появи личинок першого покоління. Але саме в цей час захисну дію виявляє Тексіо Велум (Престиж).

Посадка, догляд.
Навесні проводили культивацію за допомогою КПС-4 у два сліди. Першу — під час фізичної стиглості ґрунту, другу — перед садженням картоплі. Картоплю садили з 15 по 25 квітня з шириною міжрядь 70 см. двох-трьох міжрядних розпушень знищували бур'яни. Сходи картоплі присипав грунтом,шаром 2-4 см, що давало можливість знищити сходи бур'янів і сприяло кращому розвитку кореневої системи у рослин картоплі.

За тиждень до збору скошували бадилля. Бульби прибирали картоплезбиральною технікою.

Картопля є досить трудомісткою культурою. За умови купівлі посадкового матеріалу (1 кг бульб по 1 грн) сума витрат на 1 га становить 6262 грн. За врожайності 300 ц/га (вихід товарних бульб — 240 ц/га) навіть за ціною 30 коп. за 1 кг бульб, можна з 1 га отримати 938 грн. прибутку. За ціною 50 коп/кг прибуток зростає до 5738 грн з 1 га, а за ціною 70 коп. - До 10358 грн. Підвищення врожайності до 400 ц/га (вихід товарних бульб 320 ц/га), що цілком реально за інтенсивної технології вирощування та витрат 6000 грн/га, дає можливість за ціною 70 коп. кг. бульб отримати з 1 га 16 138 грн прибутку. Особливо вигідним є вихід на ринок із насіннєвим посадковим матеріалом.

Цукровий буряк: від сівби – до збирання №1
Тестування насіння цукрових буряків на схожість
Популярні сорти редису для осіннього вирощування