«Майстерня садівництва» від компанії «Сінгента».

«Майстерня садівництва» на Чернівеччині: шлях українського яблука до елітної якості

Сади Сокирянського району, що на Чернівеччині, ми побажали у прохолодний вітряний день, 22 серпня. 200 га струнких яблунь стояли, міцно тримаючи чималі жмені плодів – їх кольорами та формами хотілося любуватися, вдихати їхній аромат, а ще більше хотілося спробувати на смак. Сотні годин тонкої людської праці було вкладено у цю красу. І вже йде активна підготовка до збирання врожаю. Отже завітали ми до сокирянського садівничого господарства – ТОВ «Дністровські сади» – не просто так, а з нагоди проведення чергової конференції «Майстерня садівництва» від компанії «Сингента». Говорили про найбільш важливе та актуальне – адже всіх виробників садівничої продукції об'єднали цьогорічні несприятливі погодні умови, і проаналізувати всю систему догляду за садом необхідно для подальшого професійного розвитку аграріїв, у чому компанія «Сингента» допоможе провідними інноваційними продуктами та корисними порадами.

Валерій Голіняк, директор Західного бізнес-регіону, на відкритті заходу підбадьорив аграріїв, відзначивши, що українське яблуко має великі перспективи вигідного збуту завдяки своїм унікальним смаковим властивостям. Також він порадив гостям конференції не упускати можливості такого великого збору експертів та колеґ та задавати якомога більше питань, працювати в інтерактивному форматі із спільними дискусіями щодо неясних моментів у роботі.

< p>Михайло Олексійович Бабій, директор корпорації «Дністер», до якої входити приблизно 200 господарств, привітавши гостей Дня саду на багатій садами Чернівецькій землі. Він побажав усім учасникам благополуччя, продуктивного семинару, гарного врожаю, та наголосив на проблемі низької ціни на яблука, яка є дуже гострою для садівників. Михайло Олексійович відверто побажав садівникам згуртованості, адже вони не використовують всі важелі впливу на створення ціни на вітчизняному ринку. Втім, нестача фруктосховищ на Чернівеччині також підштовхує садівників продати швидше за дешевшою ціною. з презентації нового проекту компанії «Сингента » – обстеження полів та садів дронами та аналіз зібраного матеріалу. Це «висока» технологія, яка належить до точного землеробства в широкому його розумінні, та є необхідним кроком до розумного та ефективного агровиробництва. Нове сервісне напрямок «Сингенти» активно випробовується з минулого року, спочатку у співпраці з Drone.ua, а тепер уже з власними новопридбаними квадрокоптерами. >, розповівши присутнім на Дні саду про робочий процес моніторингу с.-г. площ за допомогою дронів. Обстеження на полях чи в садках здійснює технічний експерт компанії «Сингента», закладаючи маршрут, за яким квадракоптер летить автоматично, на висоті 80-120 м. тобто відсутність сильного вітру та дощу. Зробити зйомку на площі в 50 га дрон може за 15 хвилин, і така оперативність обстеження є великою перевагою. Крім цього, важлива їх перевага в порівнянні, наприклад, зі спутниками, це значно детальніша зйомка і, відповідно, більш розширені дані аналізу. БПЛА оснащений камерами двох типів: перша робить якісні фотографії чи знімає відео, друга здійснює мультиспектральну зйомку. Отримані дані чітко складаються в карту поля та аналізуються у спеціальній програмі спеціалістом «Сингенти». В результаті фермер може побачити з точністю до сантиметра, на яких ділянках саду треба додати тих чи інших добрив та мікроелементів, і таким чином вирівняти врожайність по всій площі. - Індекс вегетації. Це показник, що розраховується в результаті операцій з різними спектральними діапазонами даних дистанційного зондування. По суті, він є індексом активності вегетації. Зелений колір на спектральному зображенні говорити про гарний вегетаційний показник, а червоний – про слабкість рослин на відповідній ділянці. Поняття спектрального індексу NDVI базується на тому факті, що здорова рослинність загалом має низьку відбивну здатність видимої частини електромагнітного спектра завдяки абсорбції рослинними пігментами, головним чином, хлорофілом. Одночасно зелене листя має високу відбивну здатність у ближньому інфрачервоному спектрі. напрямку, компанія здійснює комплексний та точний аналіз польових та садових насаджень на господарстві.

Система захисту саду – актуальні поради експертів

Детальний аналіз цьогорічного сезону садівників зробив Володимир Воєводін, технічний експерт компанії "Сингента". Приморозки пізно навесні пройшли по всьому Західному регіону. Є навіть така прикмета: весна розпочалася рано – чекай пізніх холодів. Втім, багатьох садівників вони застали зненацька, дерева вберігали як могли: робили дощування, проводили окурювання соломою, тирсою та димовими шашками, вкривали насадження агроволокном, вносили удобрення аби звести до мінімуму стресу рослин. Зрошування під час заморозків компанія «Сингента» рекомендує робити не чистою водою, а з препаратом Дітан™, можливо навіть у підвійній нормі (4 кг/га).
Володимир Воєіводін зазначив, що в таких холодних умовах допомагає удобрення Ізабіон®, яке має в своєму складі набір амінокислот, що починають швидко діяти, і покращує живлення культури, діє як стимулятор росту, є антистресантом для всієї рослини.

Слід зазначити, що досі триває акція компанії «Сингента» для фермерів, у яких сад постраждало від заморозків: при придбанні препаратів для захисту саду, а саме інсектицидів Люфокс®, Матч®, Скор®, яка є еталоном захисту від цієї хвороби, оскільки має швидку лікувальну дію. Але, звісно, ​​першим заходом у боротьбі з цією хворобою та іншими є вчасне застосування контактних препаратів. У другій половині вегетації великою проблемою стала альтернатива. Василь Романюк розповів, що дуже ефективним препаратом проти альтернарії є Ціделі™ Топ – це підтверджено багатьма досвідами, які проводила компанія «Сингента», і, власне, досвідом клієнтів.

ЦиделіТоп – це двокомпонентний фунгіцид для професійних виробників плодових культур для захисту саду від парші та мучної роси. Складається з 2 діючих речовин: 125 г/л дифеноконазолу та 15 г/л нової ефективної діючої речовини цифлуфенаміду. Цифлуфенамід належить до нового класу фунгіцидів – амідоксими. Є високоактивним проти мучнисто-росяних грибів. Отже, переваги продукту Циделі™ Топ – у наступних позиціях:

  • Одночасно захищає як від мушнистої роси, так і від парші, альтернаріозу, кладоспоріозу та інших видів плямистості.

  • Продовжена профілактична, лікувальна та залишкова активність (до 30–40 днів).

  • Можлива трансламінарна дія.

  • Поєднання двох діючих речовин унеможливлює виникнення резистентності. (до 4 см від місця попадання краплі). Стійкість до змивання дощем і високих температур. Василь Романюк що сам по собі препарат – це лише половина успіху в результаті застосування. Справа на 50% вирішує норма робочого розчину, якість форсунок. Фахівці компанії «Сінгента» закликають аграріїв чітко дотримуватись їх рекомендацій у використанні препаратів, і не перебільшувати норму використання. Наприклад, Хорус®, Скор®, Ембрелія™ – 500 л/га. Щодо шкідників, то цього року багато було їх у Черновецьких садах, вони теж швидко прореагували на нестандартні погодні умови. Василь Романюк зазначив такого лютого шкідника як листокрутка – вона з'явилася дуже рано, з появою перших бруньок. У той момент треба захистити яблуню препаратом, який містить у собі регулятор зростання – наприклад, Матч® або Ампліго®. А після цвітіння починається друга схема захисту від шкідників – двічі Люфокс® з інтервалом три тижні, а потім двічі Проклейм®з інтервалом три тижні. У такому разі з лускокрилими вредниками проблем не буде.Проклейм® — це спеціалізований інсектицид природного походження кишково-контактної дії для контролю понад 40 видів лускокрилих. Містити 50 г/кг емамектину бензоату. Унікальність препарату полягає у швидкому проникненні в рослину та створенні резервуарів у тканині. У гусениці, яка поглинула оброблену частину, за 1–4 години відбувається порушення нервної системи, що призводить до паралічу. Смерть настає через 1–4 доби після поїдання обробленої рослини.Препарат має низку певних переваг:

    • Знищує всіх лускокрилих шкідників, що живуть приховано та відкрито.

    • Починає діяти з фази яйця – має направлену овіцидну дію: при попаданні на яйцекладку проникає через оболонку яйця і личинка гине, не виходячи з нього, або отримує летальну дозу в момент прогризання хоріону яйця.

    • Повністю проникає в рослинні тканини протягом двох годин, що забезпечує захист до 15 діб.

    • Ефективність не залежить від високих температур (навіть вище +35°С!), дощу та кислотності робочого розчину.

    • < li>Короткий термін очікування для яблуні та винограду – 14 днів.
  • Сумісний з біозахистом – безпечний для ентомофагів через 5-24 години після обприскування. видів лускокрилих шкідників на яблуні буває, як правило, відразу після цвітіння та перед збиранням урожаю. І Проклейм™ якраз ідеально підходить для пізніх обробок.

Якщо в оптимальні рядки не вдалося подолати вредника, то дуже ефективне використання інсектициду з акарацидним ефектом Нурел™ Д. Він ефективно бореться з плодожеркою, листовійкою, кліщами, тлиною тощо. За словами Василя Романюка, осенью можна зробити обприскування цим препаратом кореневої зони яблунь у нормі 1000-1200 л/га.

Спеціальним гостем «Майстерні садівництва» 22 серпня був садівник з Польщі який посвятив свій виступ необхідної роботі в саду за кілька тижнів до збирання врожаю. На доповіді висвітлювався ряд важливих питань, зокрема технології вологозберігання, використання калію, кальцію, правильна літня обрізка саду тощо.

На конференції відбулася також серйозна практична частина. По-перше, садівники зібралися на клас фітоекспертизи, де були представлені зразки рослин, уражених різними хворобами, які учасники могли детально розглянути у мікроскопа та отримати коментарі та відповіді на питання від експертів «Сингенти». Від виробників звучали проблематичні питання щодо боротьби з вірусними захворюваннями у саду, але проти них поки що препаратів не існує, тому фахівці компанії «Сингенти» рекомендують спрямовувати зусилля на боротьбу із шкідниками, які є переносниками вірусних хвороб.

Завершилася практична частина конференції «Майстерня садівництва» практикумом у саду, де були висвітлені особливості захисту саду у ТОВ «Дністровські сади», яблуками якого гості мали змогу милуватися протягом дня. Також садівник з Польщі Петро зробив майстер-клас з лтньої обрізки, про яку розповідав раніше.

Зворотній зв'язок від гостей Дня саду

Василь Васильович Козак, голова районної ради Сокирянського району з любов'ю розповів про сад у ТОВ «Дністровські сади», адже він сам раніше займався аграрною діяльністю та заснуванням цього саду: у нас проводять такі серйозні заходи. Зараз ми знаходимося в саду, який не соромно показати гостям з Європи. Проект повністю з французькими інвестиціями, включаючи посадковий матеріал та агрономічний контроль. Сад чудово оснащений технологічно: є мікродощування, крапельне зрошення, якісна шпалера з іспанської деревини. Дуже важливо, що багато людей з села мають можливість долучатися до роботи з гарними умовами, яку в саду багато, і яка високооплачувана».

Олександр Баран, агроном з садівництва ДК «ВІТАГРО», Хмельницька обл.:

«На сьогоднішній день під садівництво у нас виділено 510 га, з них 308 га. Слава Богу, цьогорічні заморозки нас минули, тільки трохи постраждали смородина та черешня. Є перспектива зібрати добрий урожай яблук, 6-6,5 тонн. Такі заходи, як сьогодні, дуже любимо відвідувати. Світові технології рухаються вперед, і ми хочемо рухатися разом із ними. Щодо компанії «Сингента», 60% відсотків препаратів, які ми використовуємо у саду – саме їх виробництва. Старий добрий Дітан™, від якого роками не відмовляємося та новинки Ембрелія™, Світч® тощо».

Сергій Гавришев, радник голови правління корпорації «Сварог Вест Груп» з питань садівництва:

« У Сокирянському районі Чернівецької області у нас працює підприємство ТОВ «Буковинський сад», яке має 300 га яблунь та 72 га груші – це основні насадження, ще трохи вирощуємо кісточкових – сливу, черешню. Є фруктосховище, вистачає на зберігання всієї нашої продукції, у планах – поставити протиградову сітку, хоча це і дороге задоволення. Щодо системи захисту саду, то ми використовуємо розумний підхід – чергуємо групи діючих речовин. Продукція компанії «Сінгента» займає ключове місце в нашому захисті, на їх інсектициди покладаємо цілком і повністю».

Владислав Макаренко, економіст ФГ «МакоСад»

«Наш сад має насаджень 80 га, основна культура яблуня, 60 га. Сад покритий протиградовими сітками. Є один холодильник на 3000 тонн. У нас сімейна садівнича традиція, господарство передається у спадок від покоління до покоління. Розширювати площі не плануємо, по-перше. Нема куди, а по-іншому – господарство тоді буде не таким ефективним, на більшій площі складніше зберігати високу якість продукції. Дуже цінуємо такі збори як сьогодні, інакше ми з колегами не зустрілися. З побажань – хотілося б, щоб такі зустрічі відбувалися більш локально, і щоб із доповідачів було більше закордонних спеціалістів. З продукції «Сингенти» використовуємо майже всі. Швидкість. Топаз, Хорус, Вертімек, Проклейм тощо. Ми постійно удосконалюємо наше виробництво, працюємо на якість, на розвиток експорту».

Ази садівництва професійно та з душею – від компанії «Сингента»
Захист саду та городу від хвороб препаратами Syngenta Частина 2
Як захистити сад від шкідників навесні. Захист саду препаратами Syngenta