Сприятливе сусідство овочів на грядках та городі

Городні сусіди.

Усі знають, що хороші сусіди деколи краще близьких родичів. Так , інколи , в житті трапляється. В нашому випадку, щоб вродив добрий урожай , необхідно не тільки вчасно все посіяти, внести добрива і обробити грунт, але і знати , що садити по сусідству. Адже у кожної культури є свої друзі і вороги. Одні сприяють росту рослинки, а  інші її сповільнюють і  навіть ведуть до повної загибелі.


Отже, перед висівом насіння, кожна господиня повинна спланувати , де буде рости та чи інша культура. Це дасть вам не тільки гарний і більший урожай, але й він буде якісний і самі плоди будуть смачніші . Також, у вас буде  можливість ласувати плодами від ранньої весни до пізньої осені. При такій посадці  бурянів буде менше і грунт буде не так виснажуватись, адже кожна рослинка харчується по своєму. Також дуже часто висівають різні квіти та ароматні трави в поєднанні з овочевими культурами.

Цибуля і часник

Ці рослинки виділяють активні речовини, які допомагають боротися з різного виду грибком і бактеріями, а також з шкідниками. Тому, їх можна поєднувати з будь якими овочами.

Томати

Кажуть , що сеньйор помідор , хоче рости сам на грядці, вимагаючи поливу і багато сонечка. Але , ця думка є  помилковою. У цього поважного овоча є безліч друзів, які позитивно вплинуть на його ріст. Так, наприклад , редиска, селера , морква і редька чудово поєднаються з томатами. Але найкращий сусід, який захистиь від шкідників і покращить смак помідора – це базилік. Ця пряна рослинка може навіть збільшити терміни зберігання томатів, якщо буде їхнім сусідом.

Не рекомендується  висаджувати поряд картоплю, баклажани, кукурудзу,цвітну капусту.

Буряк

Немає такої господині, яка не варить червоний борщ. А отже, кожна сіє буряк. Щоб отримати гарний врожай , насамперед, дотримуйтесь сівозміни кожного року. Буряк дуже вимогливий до родючості грунту і в виснаженій землі рости не буде. На тому самому місці можна висівати лише через три роки. Досвідчені аграрії радять сіяти буряк після цибулі, огірків, картоплі і гороху. Гарними сусідами для нього будуть зелені рослинки - це кріп, цибуля, часник, редиска, шпинат . Непогано буряк росте з томатами та капустою. Важливо, щоб бурякова гичка мала багато сонячного світла.

До ворогів буряка належить кукурудза.

Перець

Дуже добрий сусід з багатьма культурами. Висаджуючи перць , необхідно підібрати сусідів, зі  схожими умовами вирощування. Не забувайте, що він потребує багато сонячного світла.  Гарним тандемом буде томат, але тільки низькорослі кущі. Але, пам’ятайте, що коли ви вирощуєте ці овочі в теплиці, то томат потребує більшого провітрювання . Також друзями перцю є баклажан, цибуля, морква і огірок. Гарним товаришем є гарбуз, але слідкуйте , щоб гарбузові пагони і велике листя не плелися по кущах перцю .  Чудово ладнає з петрушкою і базиліком, а от кріп може йому зашкодити.

Огірки

Незмінна подружка огірків – це красуня кукурудза. Вона заховає їх від пекучого сонця і вітру, а її стебла будуть їм опорою. Ще одна товаришка – це квасоля., а також горох та інші бобові. Адже у них на корінні є бульби, які живлять грунт азотом, збільшуючи урожай огірочків. Поряд можна посадити квіти календули, вона допоможе привабити комах для запилення. А кущі настурції – відженуть тлю. Нематоди, які мешкають на корінні огірків, бояться чорнобривців. Зелена цибуля захистить їх від павутинного кліща. Огірки не дружать з картоплею і томатами. Також не рекомендують вирощувати поряд коріандр , базилік та інші пряні рослини.

 

Морква

 Щоб мати гарний урожай моркви, пам’ятайте,  що вона споживає багато азоту і забирає його у більш слабших культур. Тому, поряд сійте ті рослини, які не потребують багато поживних речовин. Найкраща сусідка моркви – це цибуля. Вона відлякує морквяну муху (найбільший шкідник для моркви), а морква в свою чергу – цибулеву муху. Усі бобові ідеально поселяться поруч моркви, адже вони насичують грунт азотом. Морквяна муха не любить розмарин і шавлію, їх також рекомендуємо посадити  поряд.

Не товаришує морква з кропом , селерою, петрушкою і буряком.

Капуста

Для усіх видів капусти гарним сусідом буде квасоля кущова і селера. Якщо поряд росте кріп, то він допоможе боротися з гусінню, а шавлія чи розмарин не дають метеликам відкладати яйця на листках капусти. Гарним тандемом буде картопля і огірки.

Небажано садити поруч петрушку, помідори , броколі.

Для того, щоб ви самі змогли комбінувати овочі на своїй грядці, нижче подано таблицю сумісності овочевих культур.

Читайте, плануйте і вирощуйте гарний врожай. Адже гарні сусіди на грядці :

       - це запорука більшого і кращого врожаю, 

       - це можливість мати свіжі овочі довше,

       - це збалансоване споживання поживних речовин ,

       -  це правильне використання площі посівів.

Завітай до нас вчасно і земля вродить рясно!

Тестування насіння цукрових буряків на схожість
КАПУСТА АГРЕСОР F1 SYNGENTA
Солодка вигода для виробників гороху