Весняне пробудження саду та догляд за насадженнями

Весняне пробудження саду та догляд за насадженнями: чим обприскувати плодові дерева, щоб зберегти врожай.

Правильне і, головне, своєчасне оброблення саду – гарантія отримання хорошого врожаю. Особливо важливо подбати про обприскування плодових дерев у весняний період. Ця процедура захистить рослини від шкідників і позбавить хвороб (спор, грибкових захворювань). Виконувати свої родючі функції насадження можуть лише тому випадку, якщо процес обприскування виконується точно вчасно, з використанням якісних засобів захисту рослин (ЗЗР). Нижче розповімо про те, коли та як готувати дерева до процедури, поділимося з читачами найкращими методами догляду за садом навесні.

Зміст:
Початок робіт у весняному саду.
Основні правила.
Етапи.
Захворювання, паразити та методи боротьби з ними.
Що загрожує плодовим насадженням весняного саду.
Препарати для догляду за садом.

Початок робіт у весняному саду:
Провесною, як тільки розтане сніг, садівникам необхідно провести прибирання околиць ділянки, зняти утеплювачі з закутаних штамбів. Також, ще до руху соку, важливо зробити санітарну підрізку дерев, укоротити торішні довгі гілки. Таким чином, дачник позбавить рослини від гнізд глід і листовійок, що перезимували на його насадженнях.

Основні правила:
Листя, що опала попередньою часом і залишилася лежати на колі, сповнена шкідників, що притулилися на ній. Прогрівання ґрунту сприятиме їх “міграції” на стовбури дерев (у ущелини кори). Саме тому садівнику необхідно зібрати і спалити або прикопати все листя, почистити щіткою стару кору, прибрати лишайники і мох, розчистити дупла (місця раніше зрізаних гілок). Тільки після того, як будуть виконані всі вищеописані дії, можна розпочинати обробку насаджень від комах-шкідників.

Етапи:
Рання весна. У цей час обприскування має профілактичний характер. Процедура дозволяє позбутися шкідників, які зимують на корі та гілках дерев.

 Рекомендуэм применять: Препарат 30 В , Енжіо, Актара, Вертімек, Енвидор.

  • Більшість їх яєць та лялечок помирають у перші кілька годин після обробки.
  • Період розпускання бруньок. Мета процедури - знищити личинок, що відродилися. Також здійснюється обприскування проти моніліозу, коккомікозу, клястериспоріозу та інших грибкових захворювань.
  • Стадія цвітіння На даному етапі обприскування проводять двічі: під час розкриття бутонів і після того, як обпадуть ¾ всіх пелюсток. Це важливий період для боротьби з комахами та запобігання гнильним захворюванням (знищення їх збудників).
  • Пора закінчення цвітіння (поява зав'язі на плодах). Закріплювальний етап обробки, необхідної для вироблення рослин імунітету до захворювань. Разом про те, відбувається остаточне знищення комах, “переживижих” попередні процедури обприскування.

  Захворювання, паразити та методи боротьби з ними:
Найважливіший період догляду за плодовими культурами – рання весна. До пробудження нирок потрібно встигнути виконати низку заходів, про які ми писали вище. Захистити дерева від личинок, що вилуплюються, і збудників хвороб допоможуть органічні та хімічні препарати, зокрема інсектициди (наприклад,
Актара або новинка від компанії Syngenta -Ампліго). Але для того, щоб правильно доглядати сад, першочергово потрібно розуміти з якими саме небезпеками можуть зіткнутися плодові культури.
Що загрожує плодовим насадженням весняного саду:
Перше, про що повинен подбати дачник - профілактика та лікування недуг, яким схильні дерева. Найпоширенішими та найнебезпечнішими захворюваннями саду вважаються такі:
    • Черний рак,
    •   
    • Парша,
    •   
    • Антракноз,
    •   
    • Мониліоз,
    •   
    • Коккомикоз та інше.
    •   
  • Збудники цих хвороб, що розмножуються в середовищі, яке вони утворюють, гинуть під впливом, фунгіцидів (наприклад, Хорус, Місяць Сенсейшен, Світч, Флінт Стар, Топаз, Скор, Квадріс) та розчинів, приготованих із суміші декількох препаратів (бакових сумішей, фунгіцид+) інсектецид). Зазначимо, що цей вид садових робіт рекомендується виконувати у першій половині дня – найкраще вранці.
  • Друга проблема садівника – комахи, які шкодять рослинам. Найбільш небезпечними та спритними паразитами є такі:
  • ґрунтові комашки,
  • кліщі,
  • гусениці,
  • яблуневі подорожі,
  • попелиця та ін.
Також слід знати, що комахи виділяють медяну росу, яка є сприятливим середовищем для розмноження спор грибка. Це сприяє появі іржі на листі (яскраво-жовтогарячих плям). Вона небезпечна тим, що суперечки, що містяться у її подушечках, дуже складно лікувати.
Легше запобігти утворенню іржі, ніж боротися з наслідками її появи. Листя уражене грибком, який у ній живе, швидко в'януть і опадає, дерева не можуть підготуватися до зими і сильно слабшають.

Препарати для догляду за садом
Сучасні системи захисту плодових культур від хвороб та шкідників мають у своєму арсеналі продукти таких типів як інсектициди, фунгіциди, а також інсектоакарициди. Останні призначені для боротьби як з комахами, так і з кліщами. Інсектициди та фунгіциди мають більш вузький спектр дії, але іноді застосовуються в парі як складові ефективного розчину, призначеного для лікування серйозних уражень рослин. Нижче наведемо приклади якісних препаратів кожного з перерахованих типів, пояснимо їх особливості та відмінності.

Інсектициди. Хімічні препарати, які вбивають личинки та яйця шкідників. Можуть бути як суцільного, і виборчого спектра – діяти усім паразитичних комах, або лише окремі їх види.

1. Приклад: Енвідор – препарат вибіркового спектра. Захищає овочеві та плодові рослини від рослинноїдних павутинних кліщів. Абсолютно небезпечний для корисних комах та ефективний на всіх стадіях розвитку кліща.

2. Фунгіциди. Препарати, що пригнічують розвиток грибка. Бувають 2 типи: профілактичними (захисними) і лікувальними (що викорінюють).

Приклад:  від BAYER Блу Бордо – ефективний засіб першого типу. Відрізняється контактною дією, запобігає хворобам овочевих, плодових культур, а також винограду.

3. Інсектоакарициди. Препарати, які одночасно захищають рослини від шкідливих комах та кліщів. Бувають контактними, кишковими, фумігантами та системними.

Приклад: Препарат 30 В – контактний засіб, що стримує популяції, виключає мутації личинок та яєць шкідників, а також кліщів, які зимують на плодово-ягідних рослинах.

Більше інформації про кожен тип препаратів хімічного та біологічного походження, а також про засоби, які до них відносяться, читайте в інших наших матеріалах. На сайті є докладні статті про інвентар, необхідний для догляду за садом, та безліч інших публікацій, які будуть цікаві сучасним дачникам та садівникам.

Остерігайтесь підробок! Щоб уникнути придбання фальсифікованого продукту, радимо купувати препарати у спеціалізованих магазинах із продажу засобів захисту рослин та насіння, таких як ТКЦ «Зелений Світ»

Наша компанія є офіційним дистриб'ютором світових компаній-виробників засобів захисту рослин «BAYER» та «SYNGENTA».

Перелік магазинів ви знайдете на сайті: тут

З питань застосування та придбання препаратів звертайтесь до консультаційного центру ДП «Світ Насіння» за телефоном:

+380 352 420 400
+380 676 752 493
+380 508 868 733
+380 992 871 501
+380 736 798 801
+380 676 798 801
+380 676 798 802
Для оптових покупців: mailto:office@mirsemyan.com.ua
Технологія вирощування огірка на шпалері
Як застосовувати добрива?
Шкідники саду та система захисту від Syngenta