Ази садівництва професійно та з душею – від компанії «Сингента»

Ази садівництва професійно та з душею від компанії «Сингента»»

«Садівництво з душею» – під таким гаслом цього року компанія «Сингента» провела низку традиційних конференцій «Майстерня садівництва». Така поетична назва насправді відображає цілком реальний підхід садівників до своєї роботи – піклування про кожне дерево в саду і про кожен плід на ньому. А експерти компанії «Сингента» на цих масштабних зібраннях надихали аграріїв ще більше піклуватись про свої багаторічні насадження, активно розвивати свою майстерність. І на це є декілька важливих причин.

Перше, над чим глобально має працювати український садівничий ринок – вирощування плодів такого якісного рівня, який би дозволяв збувати їх для свіжого споживання, а не виробництва соків. Для цього особливо суворі вимоги є на закордонному ринку. Окрім високих вимог до смакових властивостей, які є, до речі, перевагою українського яблука, вони мають бути однакового розміру, однакового кольору з рівним забарвленням, без будь-яких плям, і, звісно, з допустимими показниками залишку пестицидів. Все це може забезпечити комплекс якісних технологій, що складається з правильного закладання саду, системи моніторингу, що постійно працює, грамотного захисту, обрізки та зберігання плодів тощо. Слід зазначити, що допомога зі впровадженням комплексу цих технологій та, як результат, покращення роботи садівничої галузі загалом – є ключовим завданням проекту «Майстерня садівництва».

Редакція журналу «АгроЕліта» відвідала конференції «Сингенти» 27 лютого в с. Недобоївці, що у Чернівецькій області, та 1 березня в с. Сутиски, що на Вінниччині. Кожен з регіонів має свої особливості в садівництві та по-своєму цікавий. На Чернівеччині широко поширені інтенсивні технології в цій галузі, багато садів накриті протиградовою сіткою, і навіть – протидощовою. Вінничина – регіон з великою садівничою перспективою, на сьогоднішній день тут активно триває процес відродження садівництва, замість старих садів висаджуються нові, починають впроваджуватись інноваційні технології. Компанія «Сингента» вкладає багато зусиль у розвиток галузі в цій області.

Захід на Чернівеччині компанія «Сингента» провела спільно з ПП «Тодосійчук В’ячеслав Іванович», який  реалізує засоби захисту рослин «Сингента», що в тому числі використовуються і у садівництві. На конференцію приїхали більше 200 фермерів-садівників, які мають від 2 га до 300 га саду – з Буковини та інших західних регіонів. Захід пройшов за підтримки садівничої корпорації «Дністер» під керівництвом Михайла Бабія.

Микола Рубінський, директор Західного бізнес-регіону компанії «Сингента», зазначив:

«Компанія «Сингента» плідно розвиває напрямок садівництва, особливо активно працюємо на Вінничині, додатково прийняли на роботу менеджера, який буде займатись суто розвитком садівництва в регіоні. Дуже приємно, що на конференціях в Західному регіоні цього року зібралось так багато садівників, значить вони потребують нових знань та вмінь, і ми не дарма організували проект «Майстерня садівництва». Щоб отримати якісні яблука, треба робити активний захист саду на протязі всього вегетаційного періоду та здійснювати грамотний догляд за ним, що ми і доносимо до аграріїв. В садівничої галузі велика перспектива, є над чим працювати. Ми маємо велике портфоліо для захисту саду, препарати підходять як для великих, так і маленьких господарств. Цього року на ринок виходить наш новий інсектицид Лірумуніверсальний препарат, який контролює як лускокрилих шкідників, так і кліщів».

Василь Романюк, регіональний представник в Чернівецькій та Івано-Франківській областях компанії «Сингента» зазначив:

«Сади Буковини на сьогоднішній день знаходяться в хорошому стані, морози навіть до -20°С яблуням не страшні. Садівники Чернівеччини використовують якісну систему захисту садів, в якій присутні багато препаратів компанії «Сингента». Зокрема вже переконались в ефективності нашого нового фунгіциду Циделі Топ, який чудово бореться проти парші. Також проти цієї хвороби вже давно ефективно використовують препарат Скор®. У боротьбі зі шкідниками найчастіше обприскують такими перевіреними роками інсектицидами як Енжіо®, Люфокс®, Проклейм®. Відзначу чудовий препарат проти всіх видів шкідливих кліщів та грушевої медяниці Вертимек®».

На Вінничині, на базі підприємства «Агро-Еталон» під керівництвом Гачая Шафієва, також зібралось велике товариство професійних садівників, багато з яких тримають сад на площі більше 500 га. Володимир Клименко, керівник Вінницького підрозділу ТОВ «Сингента», розповів, що площа під багаторічними насадженнями в цьому регіоні займає близько 17 тис. га. Виробники яблук вже досягли досить високого професійного рівня, працюють за інтенсивними технологіями. Компанія «Сингента» повністю задовольняє всі питання щодо захисту саду – як у забезпеченні якісними препаратами, так і консультаційній, технологічній підтримці. Єдине, що не радує – це економічні чинники в садівництві, на які виробники не можуть вплинути, зокрема мова іде про низькі ціни на яблука. Збувають за кордон в області одиниці. Втім, садівники налаштовані оптимістично, адже галузь має великі перспективи для розвитку.

Віктор Вістяк, менеджер з продажу у Вінницькій області, відзначив, що засоби захисту для саду в більшості підприємств регіону складають 60-80% від загальної кількості препаратів. Вже є позитивні відгуки від клієнтів про новий препарат Циделі™ Топ, з інсектицидів – великим попитом користується Проклейм®. На сьогодні сади знаходяться в доброму стані, морози пережили добре, вологи є достатньо. Втім, садівникам не можна розслаблятись, адже попереду можуть бути весняні заморозки, а за минулорічним досвідом виробники пам’ятають, яку шкоду вони несуть. І вже, завдяки компанії «Сингента», знають, за допомогою яких заходів можна нівелювати стрес дерев в таких умовах.

Корисні поради щодо обробок в саду. Лікування та профілактика хвороб

Володимир Воєводін, к. с.-г. н., експерт компанії «Сингента», робив основну доповідь на всіх конференціях з серії «Майстерня садівництва». Цього року в українських садах складається досить специфічна ситуація. Володимир зазначив, що на стан садів впливає цілий комплекс факторів, в тому числі й минулорічні пошкодження садів морозами у період цвітіння, що призвело до ослаблення дерев, появи цілої низки хвороб і навіть загибелі дерев. Цього року, у разі подібних погодних негараздів, садівники мають діяти оперативніше та досвідченіше. Володимир Воєводін звернув увагу на низку перших заходів, які допоможуть садівникам запобігти проблем, зокрема під час приморозків ефективним заходом є обприскування водою з додаванням контактного фунгіциду Дітан М-45, який сприяє кращому обволіканню та знижує температуру замерзання води, що створює захисну плівку. Також додавання цього препарату є хорошою профілактикою парші. Після заморозків «Сингента» рекомендує вносити новітнє амінокислотне добриво Ізабіон®, яке допомагає рослині впоратись зі стресом, у нормі 2–3 л/га або вносити його двічі — до заморозків і після — в нормі 2 л/га. Ізабіон® покращує запилення та зав’язування плодів, збільшує кількість та покращує якість продукції.

Володимир Воєводін зазначив, що в останні роки хворобам саду притаманний активний розвиток саме на ранніх етапах, і садівники запізнюються із захисними процедурами. Особливо це стосується борошнистої роси, якій сприяє парниковий ефект та перепад температур. Помилки садівників теж грають не останню роль у розвитку хвороб, зокрема йдеться мова про загущені посадки дерев, недотримання обрізки або навіть заражені саджанці. Експерт підкреслив необхідність робити аналіз ґрунту та листків в саду, без цього здійснювати грамотний захист та внесення добрив буде важко. Він зазначив досить розповсюджену помилку – внесення великої кількості добрив в садах України – за прикладом закордонного досвіду на бідних ґрунтах. Але ж у нас здебільшого багаторічні насадження – на чорноземах, і велика кількість добрив не доцільна. Втім, внесення азотних добрив під крони дерев є однією з першочергових робіт в саду рано навесні.

Володимир Воєводін також акцентував увагу аграріїв на правильному часі обприскування. Багато садівників воліють проводити його вранці, але потім мають певні проблеми, в яких звинувачують препарат – зокрема, це створення сітки на плодах та недостатня ефективність препарату. В останньому винна велика кількість роси зранку, що в декілька разів розбавляє концентрацію препарату. А сонячні промені утворюють лінзу, яка і сприяє опаленню плода. Тож, оптимальними за думками експертів «Сингенти» є вечірні обробки після заходу сонця.

Перш ніж ми почнемо давати опис системи захисту компанії, озвучимо для аграріїв застереження, яке пролунало на конференціях: купляти продукцію «Сингенти» тільки в офіційних дистриб’юторів, остерігатись підробок. На жаль, з огляду на популярність засобів захисту цього виробника, підробки є досить розповсюдженою проблемою, яка по меншій мірі призводить до неефективного результату обробки, а в гіршому випадку – до великого пошкодження дерев. Особливо розповсюдженими є підробки таких препаратів як Скор®, Хорус® та Актара®.

Тож, від парші на самих ранніх етапах спеціалісти «Сингенти» рекомендують, якщо є потреба, вносити фунгіцид Хорус®. Його особливість є в тому, що він здатен ефективно працювати при низьких температурах (від 4°С) – за цією властивістю Хорус® на сьогодні не має аналогів на ринку. Препарат володіє системними, захисними і лікувальними властивостями, його також ефективно використовувати вдруге – вже на початку цвітіння. Далі, на першому етапі формування бруньки, за системою захисту «Сингенти» від хвороб використовують мідьвмісні препарати, що є добрим профілактичним заходом проти парші.

У період від цвітіння до зав’язування плодів ефективно себе показує суміш Скор®+Хорус®. Поєднання цих двох препаратів з різними механізмами дії унеможливлює прояви резистентності та спричинює ефект синергії в боротьбі проти основних хвороб яблуні. А безпосередньо у фазу цвітіння найефективнішим є використання нового препарату компанії «Сингента» Циделі Топ.

Це двокомпонентний фунгіцид нового інноваційного класу (вже добре відомий дифеноконазол та нова діюча речовина цифлуфенамід) – для професійного захисту від борошнистої роси та парші. Виникнення резистентності при його використання виключено, оскільки в поєднанні препарату дві діючи речовини з різних класів та з різними механізмами дії. Він має чудові профілактичні й лікувальні властивості та широкий спектр дії – окрім зазначених хвороб, препарат також контролює альтернаріоз, кладоспоріоз, який є дуже небезпечною хворобою, та інші види плямистостей. Лікувальна й залишкова активність Циделі Топ становить 30-40 днів. Препарат має стійкість до змивання дощем та високих температур.

Захист від шкідників: постійний моніторинг та ефективні препарати

Захист від шкідників в саду також має бути системним, чітким та вчасним і супроводжуватись постійним моніторингом. Наприклад, медяниця вже активно працює в садах на груші, як зазначив Володимир Воєводін, який цього року вже встиг відвідати багато садівничих господарств в різних регіонах. Боротьба з цим шкідником починається з обробки препаратом Актеллік® (після того, як спадуть морози) та закінчується обробкою препаратом Вертимеку® під час  зав’язування плодів. На рахунок Вертимеку® слід, до речі, зазначити, що він чудово контролює всі види кліщів та має найдовший період захисної дії серед акарицидів. Особливість препарату в тому, що при ефективній дії на шкодочинних кліщів, він не знищує корисну ентомофауну, дозволяючи хижим кліщам доробляти свою роботу.

Багатьом садівникам відома велика шкода від плодожерки, яка найбільш небезпечна саме для насаджень яблуні. Плодожерка має бути піддана постійному моніторингу, застосовувати феромонні пастки треба обов’язково. До речі, «Сингента» закупила новий тип багаторазових феромонних пасток, господарства можуть брати їх в менеджерів компанії. «Сингента» пропонує такі сучасні препарати проти плодожерки як Люфокс®, Матч®, Проклейм® та Ампліго®, який минулого року отримав реєстрацію на яблуні.

Проклейм® — це спеціалізований інсектицид природного походження кишково-контактної дії для контролю понад 40 видів лускокрилих. Містить 50 г/кг емамектину бензоату. Унікальність препарату полягає у швидкому та повному проникненні в рослину та створенні резервуарів в тканині, що забезпечує захист до 15 діб. Знищує всіх лускокрилих шкідників, що живуть приховано та відкрито. У гусениці, яка поглинула оброблену частину, за 1–4 години відбувається порушення нервової системи, що призводить до паралічу. Смерть настає через 1–4 доби після поїдання обробленої рослини. Використання Проклейму® є сумісним з біозахистом – безпечний для ентомофагів через 5-24 години після обприскування. Ефективність препарату не залежить від високих температур (навіть вище +35°С!), дощу та кислотності робочого розчину. Також слід зазначити, що одночасний масовий розвиток кількох видів лускокрилих шкідників на яблуні буває, як правило, одразу після цвітіння та перед збиранням врожаю, а Проклейм®™ як раз чудово підходить для пізніх обробок.

На серії конференцій «Майстерня садівництва» компанія «Сингента» анонсувала вихід на український ринок нового інсекто-акарациду Лірум. Цей новий препарат містить дві діючи речовини, циантраніліпрол та абамектин, і забезпечує захист яблуні від лускокрилих шкідників (плодожерки 2-3 поколінь), кліщів, трипсів, листоблішок, мінуючої молі і попелиць.

Лірум™ проявляє чітко виражену кишкову та контактну дії, що мінімізує вплив на корисну фауну. Препарат проявляє ефективність навіть тоді, коли шкідники знаходяться з нижнього боку листка та прикриваються павутинкою (павутинні кліщі).

Лірум™ проявляє трансламінарну дію: повністю проникає в тканини рослини протягом двох годин. Ефективність препарату посилюється його високою стійкістю до змивання дощем і високої температури (навіть понад +35°С) та подовженим періодом дії до 20 днів. Препарат не має фітотоксичності на чутливих культурах і сортах, не утворює на плодах «сітку».

Оптимальний період внесення препарату для уникнення ризику пошкодження плодів плодожеркою і знищення кліщів, листоблішок та інших шкідників — період масового відкладання яєць плодожерки другого покоління, що збігається з максимальною чисельністю кліщів на яблуні (червень, липень).

Поради польського експерта

На конференції «Майстерня садівництва» в обох регіонах був запрошений польський експерт у галузі садівництва Роберт Сас (Інститут практичного садівництва, м. Тарчин, Польща), який вже став добре відомим багатьом українським садівникам.

2018 ж року майже до кінця лютого стояла нетипово тепла зима, багато господарств за цей час провели обрізку. Така температура дозволила чудово перезимувати всім шкідникам в саду. І цей короткий проміжок морозів шкідникам не зашкодить – тільки самим деревам. Зокрема розповсюдженою проблемою в таку погоду може бути відставання кори від стовбура дерева. В такому разі дерево може загинути, і експерт порекомендував йти навіть на радикальні міри – прибивати кору цвяхами, аби вона не відмерла. Також слід враховувати, що дерева за теплий зимовий період спожили всі цукри, і зараз в холодний період стоять виснажені.

Роберт Сас наголосив на тому, що при плануванні внесення ЗЗР необхідно орієнтуватися в першу чергу на температурні показники, які і визначають активність розвитку хвороб, таких, наприклад, як парша. Експерт також приділив значну увагу в своїй доповіді правильній технології обрізки. В цьому процесі має бути певний взірець правильної крони, згідно якого поступово, по порядку робиться обрізка кожного дерева. Це має бути крона з розбудованим першим ярусом і струнким провідником. Садівникам не слід применшувати залежність врожайності від якості обрізки. Також обрізка є чудовим заходом проти розповсюдження хвороб.

Після доповіді пан Роберт традиційно проводив майстер-клас з обрізки дерев в садах підприємств на Вінничині та Чернівеччині, що дало нагоду аграріям почути багато важливих корисних порад та уберегтися від можливих помилок в цій тонкій справі.

Акційна пропозиція для садівників від «Сингенти»

Окрім серйозних агрономічних доповідей, дискусій та практикуму, компанія «Сингента» оголосила приємну для садівників можливість прийняти участь в акції. Оксана Воробей, менеджер з маркетингу, розповіла про акційну пропозицію 2018 року, головний приз якої – подорож до Франції на одну особу або подарункові ваучери з різною грошовою сумою – в залежності від об’єму куплених препаратів. Умови акції передбачають покупку таких якісних препаратів для садівництва як Хорус®, Циделі™ Топ, Проклейм® та Світч® мінімальним об’ємом від 10 кг.

Відгуки садівників

Олег Забудько, агроном ТОВ «Молодіжна спілка» (Сокирянський район, Чернівецька обл.):

«Ми з компанією «Syngenta» працюємо давно і плідно. Окрім того, що ми відвідуємо їх конференції, на базі нашого господарства компанія проводить практичні заходи та зібрання садоводів також. Ми маємо 50 га інтенсивного яблуневого саду, накритого протиградовою сіткою. Сад молодий, саджанці завезені з Італії. В системі захисту використовуємо багато препаратів Syngenta від хвороб і шкідників, успішно справляємось зі всіма проблемами».

Василь Качула, агроном-садовод ПАТ «Жорнище» (Іллінецький район, Вінницька обл.):

«Наше господарство обробляє близько 2500 га землі, з яких 500 га саду. Маємо велике фруктосховище та сучасну сортувальну лінію для яблук. Останні декілька років займаємося омолодженням садів розкорчовуємо старі та садимо нові. В системі захисту саду використовуємо в основному препарати виробництва Syngenta: Скор®, Хорус®, Топаз®, Тіовіт Джет®, Люфокс® тощо. Партнерство з компанією «Сингента» сприяє розвитку нашої садівничої галузі».

 

Наше підпиємство є офіційним дистриб'ютором компанії  Syngenta 
З питань застосування та придбання препаратів звертайтеся в консультаційний центр
ДП «Світ Насіння» за телефонами:

+38 0352 420 400
+38 067 675 24 93
+38 050 886 87 33
+38 099 287 15 01
+38 073 679 88 01
+38 067 679 88 01
+38 067 679 88 02




Тетяна Бєлінська
Журнал «АгроЕліта» № 3
посилання для статті http://agroprod.biz/2018/03/15/azy-sadivnytstva-profesijno-ta-z-dusheyu-vid-kompaniji-synhenta/

SESVanderHave: лідерство зобов'язує….
Цукровий буряк: від посіву – до збирання №5
Актара — перевірений препарат із новими можливостями