Захист огірків від Syngenta / Захист від хвороб та шкідників

Найчастіше в літньо-осінньому обороті рослини огірки вражаються справжньою та несправжньою мучнистою росою, фузаріозом, сірою та білою гниллю. розвитку рослин, але найбільшої шкоди наносить у період цвітіння та плодоношення. Листки вкриваються білим нальотом, починають в'янути, при сильному розвитку хвороби темнішають і всихають.

Несправжня мучниста роса (пероноспороз) (мал. 3) може поражати листки у всіх фенологічних фазах розвитку рослин, особливо в період різких перепадів температур в кінці серпня - на початку вересня. На верхньому боці листкових пластинок утворюються бурувато-жовті плями з чітко вираженими краями, як правило, обмежені жилками, що чітко відокремлюють заражені тканини від здорових. У подальшому плями розростаються, висихають, стають крихкими і випадають. З нижньої сторони листків на місцях плям помітне спороношення гриба у вигляді сіро-фіолетового нальоту. З. Такі умови встановлюються осенью, коли на плівці утворюється рясний конденсат. Розповсюджуються захворювання дуже швидко, інкубаційний період становить 3-4 дні. » пропонує найефективніші на ринку ЗЗР України фунгіциди: для профілактичних обробок — Квадріс (0,05% розчин)2, Ридоміл Голд (0,5% розчин) та Топаз (0,1% розчин). При виявленні перших ознак справжньої мучнистої роси для викорінення інфекції та попередження поширення високоефективною буде
обробка 0,5%-м розчином фунгіциду на основі сірки.


Найінтенсивніше захворювання розвивається при значних перепади денних і ночних температур та надмірної вологості в теплицях. Більшість уражених фузаріозом рослин до цвітіння майже не відрізняються від здорових, а з моменту формування перших зав'язей починають в'янути. Першою ознакою захворювання дорослих рослин є втрата тургору верхівок у спекотну годину опівдні. При швидкому розповсюдженні хвороби в'янути одразу всі рослини. Головний корінь поступово буріє та відмирає. Бокові корінці частично чи повністю відмирають. Надґрунтові частини стебел розм'якшуються, тріскаються і всихають.

Біла гниль (мал. 5) може з'являтися на всіх частинах рослин у будь-якій фазі розвитку. У літньо-осінньому обороті найчастіше розвиток хвороби починається на стеблах у вигляді білого пухнастого нальоту. Тканини ослизнюються і стають м'якими та водянистими. Рослини втрачають тургор, в'януть та гинуть. Поступово хвороба переміщується нагору і швидко передається на сусідні рослини, особливо при загущених насадженнях, поширюється на плоди. Іноді навіть здорові на вигляд огірки після збирання швидко загнивають, що свідчить про сховану форму зараження білою гниллю.

Сіра гниль (мал. 6) вражає стебла, листки, квітки та плоди. На ураженій поверхні відбувається розростання конідіального спороношення патогену у вигляді сірого пухкого нальоту. На стеблах локалізація спороношень припадає, як правило, на ділянки, що мають механічні пошкодження, які є «воротами» для проникнення інфекції. Особливо інтенсивно захворювання розвивається при підвищеній вологості повітря.

 Система захисту рослин від гнилей передбачає, насамперед, вирощування гібридів з підвищеною стійкістю до патогенів, профілактичні заходи з дезінфекції внутрішніх конструкцій теплиць та ґрунту, проведення превентивних обприскувань системними фунгіцидами.
Після виявлення хвороби припинити її розвиток практично неможливо, можна лише загальмувати поширення та знизити шкодочинність. Препарат Світч ідеально справляється з цим завданням. Незважаючи на ті, що фунгіцид має високий лікувальний ефект, при виявленні перших ознак захворювань обприскування 0,15-0,20%-м розчином цього препарату краще проводити превентивно — для запобігання зараженню.

Захист рослин від шкідників

До значних втрат урожаю у літньо-осінньому обороті може призвести розвиток у теплицях попелиць, павутинних кліщів та білокрилки.

Попелиці (мал. 7).
Крім безпосереднього пошкодження листкового апарату можуть переносити понад 50 видів вірусів, тому є особливо небезпечними шкідниками. В іншому обороті в теплицях можуть з'являтися на ранніх фазах зростання. Колонії попелиць розміщуються на нижньому боці листків, поодинокі особини можуть траплятися на стеблах, квітках, молодих зав'язях.
Шкідники висмоктують із листків сік, внаслідок чого останні спочатку зморщуються, потім жовкнуть і всихають. Вирізняльною особливістю зол є дуже швидке розмноження і поширення. В одній колонії може бути до 2 тисяч самок, плідність кожної становить 50-60 личинок, нові покоління регенеруються за 7-10 діб.
Для знищення попелиць на огірках у теплицях компанія Syngenta рекомендує високоефективний інсектицид Актелік  (0,20-0,25% розчин).

Цукровий буряк: від сівби – до збирання №4
ЧТО ТАКОЕ НИТРОАММОФОСКА
Ази садівництва професійно та з душею – від компанії «Сингента»