Солодка вигода для виробників гороху

Горох - одна з улюблених і затребуваних культур сільгоспвиробників України. Основні споживачі продукції - консервні заводи, однак і "зелений ринок" в Україні за останні кілька років значно зріс.
Якщо раніше зелений горошок навесні можна було купити лише у великих мішках на ринку, то зараз у супермаркетах він лежить на пилавках майже скрізь.

Попит на цю культуру зростає, і багато хто замислюється про перехід на виробництво горошку.
Ми нагадаємо ази підготовки до посіву горошку.

Основні правила при посіві гороху

Горох — рослина довгого дня, її насіння починає проростати при температурі +2…+4 °C.
Оскільки культура холодостійка, сівбу рекомендується починати наприкінці лютого — на початку березня, щоб насіння могло максимально використати осінню та зимову ґрунтову вологу. Особливість вирощування гороху  полягає в тому, що агрономи вибирають терміни посіву виходячи з ймовірності поворотних заморозків, тому що сходи горошку переносять заморозки до –6 °C. Тобто ґрунт має прогрітися до +2…+4 °C, але слід пам'ятати, що сходи не повинні потрапити під заморозки нижче 6 градусів морозу.
Підготовку ґрунту слід починати з осені, відразу після збирання попередника.
Щоб досягти вирівняності поля, восени проводять оранку та культивацію.
Навесні, якщо ґрунт важкий і перезволожений, перед посівом рекомендується провести боронування, це розіб'є ґрунтову кірку і дозволить підсушити верхній шар ґрунту для нормальної роботи сівалки.
Найоптимальніші попередники гороху — овочеві культури, найкращі — картопля та томат. Капуста менш бажана, оскільки від неї у ґрунті залишається велика кількість рослинних залишків. Хорошим попередником також є жито (у польовій сівозміні).
Слід пам'ятати, що оскільки горох не рекомендується використовувати гній, найкраще вносити органічні добрива під культуру-попередника.
Солодкий конвеєр

Овочевий горошок - культура, яка вирощується за принципом конвеєра, тобто першим висівається ранньостиглий сорт, потім - пізніші сорти.
Агроному господарства слід розрахувати термін так, щоб різниця при дозріванні горошку різних сортів була від декількох днів до місяця, якщо посіяти всі сорти одночасно. Оскільки консервні заводи вирощують горошок на великих площах (800–2000 га), для зручності збирання посів проводиться у кілька етапів, як правило, у 10–12. Якщо посів починається наприкінці лютого — на початку березня, то закінчується він наприкінці квітня.
Це дає змогу отримувати врожай зеленого горошку дуже довго.
Як найкраще розподілити сорти гороху в зеленому конвеєрі, щоб це було максимально вигідно?
Фахівці компанії «Сингента» рекомендують на ранньостиглі сорти відвести близько 30% всієї посівної площі, на середньостиглі — 50%, а решту 20% зайняти пізньостиглими. У «Сингенти» районовані та внесені до Держреєстру 10 сортів овочевого лущильного горошку з різними термінами дозрівання. Наприклад, середньостиглий сорт Амалфі входитиме до групи, яка займає 50%. Звичайно, це не означає, що всі 50% слід займати одним сортом.
Тонкості при виборі сорту
Вибираючи сорти гороху, агроном господарства має враховувати безліч різноманітних чинників.
Насамперед, звичайно, це термін дозрівання. Але цей параметр хоч і один із найважливіших, але далеко не єдиний. Необхідно брати до уваги очікувану врожайність, а також орієнтуватись на кінцеві потреби ринку.
Сьогодні при вирощуванні овочевого лущильного горошку для консервації слід обов'язково враховувати органолептичні характеристики зерен: колір, розмір та форму. В Україні консервні заводи заготовляють продукцію в металевих банках, для цього потрібно горох крупнозерних сортів, а в Європі в останні роки намічається тенденція до переходу на скляну банку, для якої відбирають горох інших сортів, тому що у склі краще виглядають дрібнозерні сорти.
Сорт Амалфі має середньодрібний та середній розмір зерен. За прогнозами аналітиків, Українські консервні заводи найближчим часом також почнуть виробляти продукцію «преміум-сегменту» у скляній банці, а це означає, що сорти із середнім та середньодрібним розміром зерен будуть затребувані. Крім того, Амалфі відмінно підійде для продажу на «зелений ринок», у квітні-травні його вже можна реалізовувати в магазинах та на ринках для вживання у свіжому вигляді.

Цукровий горошок - прибуткова технологія
Зараз виробництво горошку на «зелений ринок» у різних регіонах України вже займає певну частку у структурі товарообігу. Поки що більшою мірою присутній звичайний овочевий горошок - лущильні сорти, які забираються на стадії молочної стиглості і вживаються в їжу.
«Сингента» представляє новий сорт зеленого горошку, створений спеціально для використання у свіжому вигляді, — Шугар Флеш.
У лущильних сортів на стулках знаходиться блискучий пергаментний шар, який є їстівним, тому є стручок цілком не можна, тільки зерна. Шугар Флеш використовується в їжу разом з стручком!. Не потрібно чекати, коли зерна наллються, цей сорт можна прибирати, як тільки лопатка досягає довжини 7 см. На цій стадії дозрівання стручок буде ще відносно плоский, але його вже можна реалізовувати на «зеленому ринку», оскільки сама лопатка солодка і має всі необхідні смаковими якостями.
Слід розуміти, що виробництво горошку для «зеленого ринку» — спочатку сегмент дрібних виробників та фермерів. Його вирощування не дорожче звичайного лущильного, проте вартість насіння вища, оскільки врожайність менша, ніж у лущильних сортів. Але навіть у цьому випадку виробництво цукрового горошку буде вигідним для фермерів, оскільки врожайність лопатки є дуже високою. Сорт Шугар Флеш, може дати 10-12 т/га.
Що стосується конвеєра сортів, то якщо порівняти Шугар Флеш, наприклад, з раннім сортом Преладо, який також активно використовується на «зеленому ринку», то він пізніший: термін дозрівання у Преладо — 54–55 днів від сходів, Шугар Флеш технічна стиглість для ринку настає за 70 днів. Терміни посівів для фермерів залишаються тими самими, що й великих консервних підприємств (кінець лютого на півдні). Рекомендований конвеєр може бути таким: в один день провести сівбу сортів Преладо, Амалфі (+5 днів до дозрівання Преладо) та Шугар Флеш. Це забезпечить поступове дозрівання зеленого горошку і дасть можливість проводити збирання розтягнуте, що дуже зручно.
Шугар Флеш чудово підходить і для заморожування. Якщо на підприємстві є морозильне обладнання, цей сорт можна заморожувати лопаткою у подрібненому вигляді, як зелену квасолю.
Овочевий горошок - не тільки рання культура в овочевому сівозміні, але і досить стабільна і надійна.
Для багатьох виробників це один із найважливіших факторів при виборі напряму виробництва, а на тлі зростання інтересу до «зеленого ринку» ця культура зараз приваблива як ніколи раніше.
Попередники овочевих культур
Весняне пробудження саду та догляд за насадженнями
Ази вирощування картоплі на присадибних ділянках від компанії "Сингента"