Технологія вирощування огірка на шпалері

Важливим фактором успішного вирощування огірка на шпалері є підготовка грунту, адже огірки Фокус , Лібелле, Регал F1, Астерікс F1, Опера F1, Вокал F1 і Мотива F1 дають найбільшу віддачу на родючих і добре оструктурених ґрунтах.
Особливо, родючим і добре оструктуреним повинен бути верхній, 20 сантиметровий шар.

При вирощуванні огірка на шпалері із застосуванням краплинного зрошення можна використовувати поліетиленову плівку як мульчу. Плівка захищає грунт від випаровування вологи, бур'янів, підтримує хорошу структуру грунту.
Плівкою накривають гребені гряд. Ширина плівки при ширині гряди 50 см повинна бути 60-70 см.
Плівка натягується вздовж гряд, а краї плівки обережно присипаються. Огірок - теплолюбива культура, тому сівбу проводять, коли грунт прогрівається до 14 °С на глибині 10-15 см. Це, як правило, спостерігається на півдні України наприкінці квітня, у центральній та східній частині – у першій декаді травня, на Поліссі – середині травня. Сорти та гібриди, які пропонуються компанією «Сингента» та «Нюнемс», ранньостиглі, тому, якщо ви бажаєте виростити надранній урожай, то можна використовувати розсаду. Через отвір або хрестоподібний надріз на плівці, якщо є, слід висівати  2-3 насіння або висадити 2-3 рослини.
Якщо грунт важкий, глинистий, то перед посівом роблять жолобок завглибшки 3-5 см вздовж майбутніх рядів. Перед посівом ґрунт на дні жолобка злегка зволожують, насіння розміщують на дні канавки, присипають шаром ґрунту, товщиною 2-3 см.
Грунт злегка зволожують, але не поливають, оскільки, в попередньо зволоженому грунті, достатньо вологи для проростання насіння.
Важливим елементом в агротехніці вирощування є густота сівби або посадки розсади. Тому при вирощуванні таких огірків, як Фокус, Лібелле, Мотива Регал F1, Астерікс F1, Опера F1, Вокал F1 та F1 на родючих ґрунтах слід висівати 3-4 насінини на 1 погонний метр рядка.
На бідних піщаних ґрунтах слід висівати 4-5 насінин.
Аналогічна і схема висаджування розсади. Ширина міжрядь повинна становити 150-200 см. Важливими факторами в агротехніці огірка є волога та елементи живлення. Вимоги до цих факторів у рослин значно збільшуються з початком плодоношення. Для тривалого плодоношення необхідне постійне харчування, яке має бути пропорційним до кількості вологи, яку отримують рослини. Якщо рослини ростуть повільно, слід перевірити: чи достатньо харчування і чи відповідає воно умовам зростання і розвитку рослин. При відповідному живленні зростання пагонів триває постійно.

Для підживлення рослин рекомендується на 10 погонних метрів рядка вносити 3 рази на тиждень по 12 г азоту, у перерахунку на активно діючу речовину, і 6.5 г калію.

Для проведення підживлення добрива розчиняють у 10 л води та робочим розчином поливають рослини у розрахунку 1 л розчину на 1 погонний метр шпалери.
Підібрати добрива кожен городник може самостійно, з його можливостей.
Ознаками недостатнього мінерального харчування можуть бути: опадання бутонів молодих рослин, рослини повільно або зовсім не утворюють молоді пагони, верхівка пагонів і молоде листя стає світлішим, плоди мають нехарактерне забарвлення.
Слід зазначити, що причиною відносного мінерального голодування рослин можуть бути також перенавантаження рослин кількістю плодів (плоди слід збирати щодня), або прохолодна погода. За останні роки в Закарпатті відновили свою роботу великі переробні (консервні) підприємства, які створюють значний попит на якісну овочеву продукцію, зокрема огірки, корнішони та зеленці.

Отримати стабільний та високий урожай огірків із гарантованою якістю в умовах сухого та спекотного літа на Закарпатті, як показала практика, можливо за умови використання крапельного зрошення та шпалери (опорної системи). Крапельне зрошення є найперспективнішим способом зрошення овочевих культур, у якому здійснюється дозована подача води (зокрема. з розчином поживних елементів) безпосередньо до кореневого шару ґрунту індивідуально кожній рослині.
У порівнянні з традиційним поливом (дощування або полив по борознах) краплинне зрошення має такі переваги: -економія води в 2-5 разів; -підвищення врожаю на 30-50%; -дуже зручно збирати врожай, проводити захист рослин, боротися з бур'янами. Дослідження щодо вдосконалення технології вирощування огірків на шпалерах з використанням краплинного зрошення проводилися на орендованих землях ПП „Паска” у селі Блажієво Берегівського району.

Система крапельного зрошення побудована Центром мікрозрошення та водопостачання Інституту гідротехніки та меліорації Української академії аграрних наук у 2002 та 2003 роках. Технологія вирощування огірків на шпалерах передбачає встановлення в рядку на відстані 5 м один від одного стовпів таким чином , щоб їх висота над поверхнею ґрунту досягала 180-200 см.
Ширина міжрядь – від 1,5 до 3,0 метрів.
У верхній частині стовпів, посередині, а також унизу на відстані 5-10 см від ґрунту натягується дріт, на яку кріпиться нетлонова сітка з розміром клітини 15 х 18 см. За допомогою цієї сітки рослини направляли через кожні 2-4 дні до верхнього дроту, після чого вони розвивалися вільно.
До нижнього дроту прикріплювали за допомогою спеціальних хомутів поліетиленовий поливний трубопровід типу Т-Таре з відстанню між водовипусками 20-40 см. За допомогою цієї сітки рослини направляли через кожні 2-4 дні до верхнього дроту, після чого вони розвивалися вільно.
До нижнього дроту прикріплювали за допомогою спеціальних хомутів поліетиленовий поливний трубопровід типу Т-Таре з відстанню між водовипусками 20-40 см.
За допомогою цієї сітки рослини направляли через кожні 2-4 дні до верхнього дроту, після чого вони розвивалися вільно.
До нижнього дроту прикріплювали за допомогою спеціальних хомутів поліетиленовий поливний трубопровід типу Т-Таре з відстанню між водовипусками 20-40 см.
Перець солодкий, як вирощувати, де купити насіння та догляд за рослиною
ЧТО ТАКОЕ НИТРОАММОФОСКА
Захист огірків від Syngenta / Захист від хвороб та шкідників