Що таке сидерати та їх еіективність.

Що таке сидерати  та їх еіективність.

 

На своїх ділянках ви вирощуєте овочі , фрукти, ягоди і завжди сподіваєтесь отримати хороший урожай. Але щоб врожай був здоровим і якісним, рослинам необхідно споживати багато поживних речовин. Протягом сезону ви вносите органічні та мінеральні добрива, але чи достатньо цього?

 Інколи , даючи рослині багато поживи, врожай не виправдовує ваших сподівань. Чи задумувались ви, що родючість і структура ґрунту може погіршитись? При цьому відбувається збіднення гумусового шару, ущільнення ґрунту, коренева система рослин не отримує достатню кількість кисню, зменшуються поживні речовини , ґрунт виснажується і рослини починають хворіти. Часті дощі, засухи і вітряна погода також руйнує ґрунт. Усе це впливає на якість і кількість вашого врожаю. Також часто ви не робите сівозміни і тоді в землі накопичуються шкідники і хвороби. Адже усі культури живляться по різному і при зміні ділянок посіву, ґрунт має можливість трохи відновитися. Спалюючи залишки бур’янів на землі, ви теж руйнуєте структуру ґрунту, вбиваючи при цьому мікрофлору, яка дуже корисна для рослин. Отже, необхідно піклуватися не тільки про урожай, а й про землю, де він зростає. І щоб захисти ґрунт від усіх цих негативних впливів, необхідно посіяти сидерати, після збору овочів.

    Що таке сидерати? Це органічне добриво , рослини з сильною кореневою системою, які дуже швидко набирають  зелену масу. Сидерати насичують ґрунт поживними речовинами, відновлюють органіку ґрунту і його гумусний шар. Завдяки сидератам знижується кількість шкідників , зменшується ризик розвитку збудників хвороб. Також сидерати не дають проростати бурянам, розпушують ґрунт, підвищують його родючість і зберігають в ньому вологу,весною захищають від заморозків.

Найчастіше на сидерати сіють гірчицю, редьку олійну, фацелію, вику, конюшину і горох. Ріпак і жито є менш поживними . Усі сидерати  можна сіяти  протягом сезону. Щоб сіяти сидерати восени, обов’язково очистіть ділянку від бур'янів. При необхідності можна перекопати ґрунт до 25 см в глибину, насіння заглиблюють до 4 см , якщо за вікном суха погода, то обовязково полийте ділянку. Сидерати скошують до появи насіння при висоті до 25 см, зелену масу змішують з ґрунтом . При перегниванні  звільняються корисні речовини, які були в сидератах . Ці речовини живлять ґрунт. Також ростуть мікроорганізми, які допомагають перегниванню, формують міцелію і покращують структуру ґрунту. В такому ґрунті покращується аерація, завдяки здатності  кореневої системи сидератів проникати в щільний ґрунт. Із збільшенням перегнивання сидератів,  збільшується кількість гумусу в ґрунті. А гумус є дуже корисним для рослин, які будуть рости після сидератів.

Гірчиця

Гірчиця має свої переваги і за це, її дуже полюбляють сіяти фермери. Але не всі знають, чим же вона так корисна, як сидерат.

Якщо будете сіяти гірчицю, то ґрунт стане пухкішим і в ньому покращиться проникність повітря та води. Гірчиця має довге коріння, тому захищає родючий шар  ґрунту від вітрів та перезволоження. ЇЇ коріння може сягати до 3 м і діставати поживні речовини з глибоких шарів ґрунту.

Цей сидерат впливає на розвиток мікроорганізмів та черв’яків, які роблять землю пухкою і насиченою киснем. Зимою гірчиця утримує сніг на поверхні землі і не дає їй промерзнути.

Коріння гірчиці займає багато місця під землею , а суцвіття з листям дає велику тінь, тому бур’яни не мають шансів проростати.

В стеблах і листі гірчиці накопичується більше 20% азоту, фосфору, калію та інших елементів ,необхідних для ваших культур . Так, на один квадратний метр ґрунту, з гірчиці надходить до 12 г азоту, до 15 г калію і 1,9 г фосфору.

Редька олійна

Редька олійна має розгалужену кореневу систему, тому  допомагає   ґрунту стати пухким, структурним і дренованим , збільшує повітропроникність, кислотність і утримує вологу.

Ефірні масла редьки пригнічують розвиток грибків, відлякують шкідливих комах . Редька не дає гумусному шару  пересохнути , вимитись і промерзнути. Вона  швидко нарощує зелену масу і не дає можливість бур’янам проростати. Цей сидерат сприяє розмноженню корисних бактерій і дощових хробаків.

Після редьки , ґрунт насичується азотом  до 85 кг/га, калієм до 100 кг/га та фосфором до 25 кг/га.

Фацелія

Фацелія дуже швидко росте і вкриває ґрунт листочками, утримуючи в ньому вологу . Не дає проростати бур’янам. Листя фацелії ніжне  і м’яке, тому набагато швидше розкладаються за інші сидерати. Уже через 6-7 тижнів після посіву,  зелена маса фацелії може замінити більше 250 кг гною. Фацелія лікує ґрунт, структурує його та робить пухким . Також вона захищає родючий шар від вітрів і перезволоження. Насичує ґрунт калієм , азотом та знижує його кислотність. Після фацелії збільшується урожай.

Фацелія не дає розмножуватися нематодам,  довгоносикам, дротяникам і попелиці . ЇЇ полюбляють комахи , які харчуються плодожеркою,  квіткоїдом та  листовійкою.

Вика

На коріннях вики знаходяться бактерії – азотофіксатори, тому вона сильно насичує ґрунт азотом. Її коріння проростає глибоко в ґрунт до 2 м і розпушує його. Зелена маса вики збагачує ґрунт вітамінами, цукрами , органічними кислотами і білками. Перегниваюча зелена маса вики знезаражує ґрунт , не дає розвиватися личинкам шкідників і різного роду грибків. Ця рослина є холодостійкою, тому її можна висівати ранньою весною. Вона приваблює комах запилювачів. Вику бажано сіяти разом з іншими сидератами, щоб запобігти підпріванню ґрунту. Якщо її залишити на корені, як мульчу, то вона захистить родючий шар від пересихання, промерзання і послужить, як снігоутримувач.

Конюшина

Якщо ви плануєте зробити відпочинок для своєї ділянки, то варто посіяти конюшину. Це багаторічна рослина і її необхідно скошувати на наступний рік після посіву, коли її зелена маса набуває оптимальну кількість поживних речовин. ЇЇ розлоге коріння росте на глибину до пів метра і захищає ґрунт від вимивання. Глинисті ґрунти , після конюшини, стають більш проникними для повітря. У спекотний час ця рослина не допустить перегріву ґрунту. Конюшина також сприяє переробці азоту. Основна перевага конюшини – це збагачення ґрунту калієм і фосфором.

Горох

 Горох дуже швидко росте і не дає зростати бур’янам. Стрижнева коренева система глибоко проникає в ґрунт, розпушує його, збільшує водо- і повітропроникність . Переробляє азот в більш доступну форму, для інших культур. Кореневі виділення гороху відлякують багатьох шкідників, особливо дротяника. Також вони знищують шкідливу мікрофлору. Горох сприяє розмноженню мікроорганізмів та дощових хробаків. Зелена маса, що розклалася, збагачує ґрунт азотом, фосфором, крохмалем, калієм, органічними кислотами та цукрами. Оскільки горох - медоносна рослина, то притягує комах запилювачів.



З питань  придбання  насіння, звертайтесь до консультаційного центру  ДП «Світ Насіння» за телефонами:

+380 352 420 400
+380 676 752 493
+380 508 868 733
+380 992 871 501
+380 736 798 801
+380 676 798 801
+380 676 798 802

Для гуртових покупців: office@mirsemyan.com.ua
Технологія вирощування огірка на шпалері
Вирощування розсади у касетах
Як захистити сад від шкідників навесні. Захист саду препаратами Syngenta