Ази садівництва професійно та з душею – від компанії «Сингента»

Така поетична назва насправді відображає цілком реальний підхід садівників до своєї роботи – піклування про кожне дерево в саду та про кожен плод на ньому.
А експерти компанії «Сингента» на цих масштабних зборах вдихали аграріїв ще більше піклуватися про свої багаторічні насадження, активно розвивати свою майстерність. І на це є кілька важливих причин.

Перше, над чим глобально має працювати український садівничий ринок – вирощування плодів такого якісного рівня, який дозволяв би збувати їх для свіжого споживання, а не виробництва соків. Для цього особливо строгі вимоги є на закордонному ринку. Крім високих вимог до смакових властивостей, які є, до речі, перевагою українського яблука, вони мають бути однакового розміру, однакового кольору з рівним забарвленням, без будь-яких плям, і, звісно, ​​з допустимими показниками залишку пестицидів. Все це може забезпечити комплекс якісних технологій, що складається з правильного закладання саду, системи моніторингу, що постійно працює, грамотної захисту, обрізки та зберігання плодів тощо. Слід зазначити, що допомога з впровадженням комплексу цих технологій та, як результат, покращення роботи садівничої галузі в цілому є ключовим завданням проекту «Майстерня садівництва».

Редакція журналу «АгроЕліта» відвідала конференції «Сингенти» 27 лютого у с. Недобоївці, що біля Чернівецької області, та 1 березня у с. Сутиски, що на Вінниччині. Кожен з регіонів має свої особливості у садівництві та по-своєму цікавий. На Чернівеччині широко поширені інтенсивні технології в цій галузі, багато садів накриті протиградовою сіткою, і навіть – протидощовою. Вінниччина – регіон з великою садівницькою перспективою, на сьогоднішній день тут активно триває процес відродження садівництва, замість старих садів висаджуються нові, починають впроваджуватись інноваційні технології. Компанія «Сингента» вкладає багато зусиль у розвиток галузі в цій галузі.

На Вінничині, на базі підприємства «Агро-Еталон» під керівництвом Гача Шафієва, також зібралося велике товариство професійних садівників, багато з яких тримають сад на площі понад 500 га. Володимир Клименко, керівник Вінницького підрозділу ТОВ «Сингента», розповівши, що площа під багаторічними насадженнями в цьому регіоні займає близько 17 тис. га. Виробники яблук вже досягли досить високого професійного рівня, працюють за інтенсивними технологіями. Компанія «Сингента» повністю задовольняє всі питання щодо захисту саду – як у забезпеченні якісними препаратами, так і консультаційній, технологічній підтримці.
Єдине, що не радує – це економічні фактори в садівництві, на які виробники не можуть вплинути, зокрема йдеться про низькі ціни на яблука. Збувають за кордон у області одиниці. Втім, садівники налаштовані оптимістично, адже галузь має великі перспективи для розвитку.

Володимир Воєводін , до. з.-г. н., експерт компанії «Сингента», роблячи основний доповідь на всіх конференціях з серії Майстерня . Цього року в українських садах складається досить специфічна ситуація. Володимир зазначив, що на стан садів впливає цілий комплекс факторів, у тому числі й минулорічні пошкодження садів морозами в період цвітіння, що призвело до ослаблення дерев, появи цілої низки хвороб і навіть загибелі дерев. Цього року, в разі подібних погодних негараздів, садівники мають діяти оперативніше та досвідченіше. Володимир Воєводін звернув увагу на ряд перших заходів, які допоможуть садівникам уникнути проблем, зокрема під час приморозків ефективним заходом є обприскування водою з додаванням контактного фунгіциду Дітан М-45, що сприяє кращому обволіканню та знижує температуру замерзання води, що створює захисну плівку. Також додавання цього препарату є гарною профілактикою парші. Після заморозків «Сингента» рекомендує вносити нове амінокислотне удобрення Ізабіон®, яке допомагає рослині впоратися зі стресом, у нормі 2-3 л/га або вносити його двічі - до заморозків і після - в нормі 2 л/га. Ізабіон® покращує запилення та зав'язування плодів, збільшує кількість та покращує якість продукції.

Перш ніж ми почнемо давати опис системи захисту компанії, озвучимо для аграріїв застереження, яке пролунало на конференціях: купувати продукцію «Сингенти» тільки в офіційних дистриб'юторів, остерігатись підробок. На жаль, з огляду на популярність засобів захисту цього виробника, підробки є досить поширеною проблемою, яка по меншій мірі призводить до неефективного результату обробки, а в найгіршому випадку – до великого пошкодження дерев. Особливо поширеними є підробки таких препаратів як Скор®, Хорус® та Актара®

.

Тож, від парші на ранніх етапах спеціалісти «Сингенти» рекомендують, якщо є потреба, вносити фунгіцид Хорус®. Його особливість є в тому, що він здатний ефективно працювати за низьких температур (від 4°С) – за цією властивістю Хорус® на сьогодні не має аналогів на ринку. Препарат володіє системними, захисними та лікувальними властивостями, його також ефективно використовувати вдруге – вже на початку цвітіння. Далі, на першому етапі формування почки, за системою захисту «Сингенти» від хвороб використовують мідьвмісні препарати, що є добрим профілактичним заходом проти парші.

У період від цвітіння до зав'язування плодів ефективно собі показує суміш Скор®+Хорус®. Поєднання цих двох препаратів з різними механізмами дії унеможливлює прояви резистентності та спричиняє ефект синергії в боротьбі проти основних хвороб яблуні. 

Це двокомпонентний фунгіцид нового інноваційного класу (вже добре відомий дифеноконазол та нова діюча речовина цифлуфенамід) – для професійної захисту від мучнистої роси та парші. Виникнення резистентності при його використанні виключено, оскільки в поєднанні препарату дві діючі речовини з різних класів та з різними механізмами дії. Він має чудові профілактичні та лікувальні властивості та широкий спектр дії – крім зазначених хвороб, препарат також контролює альтернаріоз, кладоспоріоз, який є дуже небезпечною хворобою, та інші види плямистостей. Лікувальна та залишкова активність Циделі™ Топ становить 30-40 днів. Препарат має стійкість до змивання дощем та високих температур.

Захист від шкідників у саду також має бути системним, чітким та вчасним та супроводжуватися постійним моніторингом. Наприклад, медяниця вже активно працює в садах на груші, як зазначив Володимир Воєводін, який цього року вже успіл відвідати багато садівницьких господарств у різних регіонах. Боротьба з цим шкідником починається з обробки препаратом Актеллік® (після того , як спадуть морози) та закінчується обробкою препаратом Вертимек® під час зав'язування плодів. На рахунок Вертимеку® слід, зазначити, що він чудово контролює всі види кліщів та має найдовший період захисної дії серед акарицидів. Особливість препарату в тому, що при ефективній дії на шкодочинних кліщів, він не знищує корисну ентомофауну, дозволяючи хижим кліщам доробляти свою роботу.
Плодожерка має бути піддана постійному моніторингу, застосовувати феромонні ловушки треба обов'язково. До речі, «Сингента» закупила новий тип багаторазових феромонних ловушек, які господарства можуть брати їх у менеджерів компанії. «Сингента» пропонує такі сучасні препарати проти плодожерки як Люфокс®
Унікальність препарату полягає у швидкому та повному проникненні в рослину та створенні резервуарів у тканині, що забезпечує захист до 15 діб.
Знищує всіх лускокрилих шкідників, що живуть та відкрито. У гусениці, яка поглинула оброблену частину, за 1–4 години відбувається порушення нервної системи, що призводить до паралічу. Смерть настає через 1–4 доби після поїдання обробленої рослини. Використання
 Проклеймк® є сумісним з біозахист – безпечний для ентомофагів через 5-24 години після обприскування. Ефективність препарату не залежить від високих температур (навіть вище +35°С!), дощу та кислотності робочого розчину. Також слід зазначити, що одночасне масове розвиток кількох видів лускокрилих шкідників на яблуні буває, як правило, відразу після цвітіння та перед збиранням урожаю, а  Проклейм® якраз чудово підходить для пізніх обробок.

Роберт Сас зазначивши, що при плануванні внесення ЗЗР необхідно орієнтуватися в першу чергу на температурні показники, і визначають активність розвитку хвороб, таких, наприклад, як парша. Експерт також уділив значну увагу у своїй доповіді правильній технології обрізки. У цьому процесі має бути певний погляд правильної кроні, згідно якого поступово, по порядку проводиться обрізка шкірного дерева. Це має бути крона з розбудованим першим ярусом і струнким провідником. Садівникам не слід применшувати залежність урожайності від якості обрізки. Також обрізка є чудовим заходом проти розповсюдження хвороб.

«Ми з компанією «Syngenta» працюємо давно і плідно. Окрім того, що ми відвідуємо< їх конференції , на базі нашого господарства компанія проводити практичні заходи та зібрання садоводів також. Ми маємо 50 га інтенсивного яблуневого саду, накритого протиградовою сіткою. Сад молодий, саджанці завезені  Італії.
В системі захисту використовуємо багато препаратів Syngenta від хвороб і шкідників, успішно справляємось зі всіма проблемами».

Василь Качула, агроном- саду. Маємо велике фруктосховище та сучасну сортувальну лінію для яблука. Останні декілька років займаємося омолодженням садів розкорчовуємо старі та садимо нові . В системі захисту саду використовуємо в Тіовіт Джет® , Люфокс® що. Партнерство з компанією «Сингента» сприяє розвитку нашої садівничої галузі».

Наше підпиємство є офіційним дистриб'ютором'
Технологія вирощування капусти білокачанної, догляд, термін посадки розсади
«Ярмарок-семінар» 23-24 грудня у Тернополі у фірмовому магазині «Зелений світ», по вул. Шептицького, 26Б.
Популярні сорти редису для осіннього вирощування